Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
    • ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
    • ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ
    • Κυπριακό Διεθνές Καταπίστευμα
    • Αλλες Δικαιοδοσιες
    • Επαγγελματιες μεσαζοντες
    • ΕΤΟΙΜΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
  • ΧΡΕΩΣΕΙΣ
    • Τέλη Κυπριακής Εταιρείας
    • Χρεώσεις Κυπριακού Καταπιστεύματος
  • ΧΡΗΣΙΜΑ
    • ΤΡΟΠΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
    • ΓΝΩΣΙΑΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ
    • ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
    • Οροι και Προυποθεσεις
  • ΕΤΑΙΡΙΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ
  • EN
Menu
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
    • ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
    • ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ
    • Κυπριακό Διεθνές Καταπίστευμα
    • Αλλες Δικαιοδοσιες
    • Επαγγελματιες μεσαζοντες
    • ΕΤΟΙΜΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
  • ΧΡΕΩΣΕΙΣ
    • Τέλη Κυπριακής Εταιρείας
    • Χρεώσεις Κυπριακού Καταπιστεύματος
  • ΧΡΗΣΙΜΑ
    • ΤΡΟΠΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
    • ΓΝΩΣΙΑΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ
    • ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
    • Οροι και Προυποθεσεις
  • ΕΤΑΙΡΙΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ
  • EN
Search
Close this search box.
ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ
cypruscompany.com > Αρχική

Γνωσιακό Υπόβαθρο

ΖΗΤΗΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Στα παρακάτω άρθρα θα σας παρέχουμε απαντήσεις και αξιολογήσεις με βάση τα πραγματικά ερωτήματα που λαμβάνουμε από τους πελάτες μας που σχετίζονται με κυπριακές εταιρείες και εταιρείες καταπιστεύματος. Προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε τη διατύπωση απλή και απαλλαγμένη από νομική ορολογία όσο το δυνατόν περισσότερο. Ελπίζουμε ότι αυτό το υλικό θα σας φανεί χρήσιμο.

Εάν έχετε προτάσεις για άλλα κρίσιμα θέματα που πρέπει να καλύψουμε, μοιραστείτε τα μαζί μας! Εδώ στη Fidesta πιστεύουμε ότι ένας καλά ενημερωμένος πελάτης είναι ο καλύτερος πελάτης. Ως εκ τούτου, είμαστε στην ευχάριστη θέση να επεκτείνουμε αυτήν την εικονική βιβλιοθήκη προς όφελός σας.

Η ΚΥΠΡΟΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΦΑΙΡΑ ΤΟΥ ΕΤΑΙΡΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Η ΚΥΠΡΟΣ ΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ -ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Για ποιο λόγο η Κύπρος προσφέρει φορολογικές απαλλαγές και πλεονεκτήματα για τις διεθνείς επιχειρήσεις;

Γιατί κάτι τέτοιο είναι έξυπνο.

Η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα που βρήσκετε σε καλή τοποθεσία. Μια χώρα αυτού του μεγέθους δεν δύναται να είναι αυτάρκης και συνεπώς χρειάζεται να κάνει εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο. Πρέπει παράλληλα να είναι ανταγωνιστική. Οι χώρες ανταγωνίζονται μεταξύ τους συνεχώς – και όχι μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επιχειρήσεων είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος να αναπτυχθεί οποιαδήποτε κρατική οικονομία, να εισρεύσουν περισσότερα κέρδη και να αναπτυχθεί το βιωτικό επίπεδο . Ειδικότερα, η διεθνής παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, σε όλες τις σύγχρονες μορφές της, δημιουργεί θέσεις εργασίας, ευκαιρίες ανέλυξης αλλά και εισόδημα για πολλούς ανθρώπους. Δημιουργεί ζήτηση στις επαγγελματικές υπηρεσίες, τα εμπορικά ακίνητα, τις επικοινωνίες και τον τεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και λογισμικό όπως και σε όλα τα είδη επιχειρηματικών προμηθειών. Όλα αυτά τα έσοδα φιλτράρονται σε όλους τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας. Προκύπτουν επίσης φορολογικά έσοδα – σε λογικές, και όχι εξωφρενικές τιμές.

Είναι μόνο καλή διαχείριση, πραγματικά. Κάθε χώρα που αξίζει το όνομά της πρέπει να το κάνει αυτό.

Αποτελει η Κύπρος φορολογικό παράδεισο;

Ναι, αλλά όχι με την αρνητική έννοια της λέξης. Η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, διέπεται από τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τα φορολογικά θέματα. Η Κύπdρος έχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα φορολόγησης, το οποίο τυνχάνει να είναι φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Διαθέτει έναν από τους χαμηλότερους φορολογικους συντελεστές εταιρειών στην Ευρώπη (12,5%), ο οποίος μπορεί να μειωθεί περαιτέρω – σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και σε μηδενικό επίπεδο – μέσω της παροχης διαφόρων κινήτρων. Ως εκ τούτου, η Κύπρος αποτελεί κατά καποιο τροπο ένα φορολογικό παράδεισο για διάφορους τύπους διασυνοριακών επιχειρήσεων.

Τον περασμένο αιώνα, ένας τυπικός υπεράκτιος φορολογικός παράδεισος ήταν μια χώρα που προσέφερε πλήρη φορολογική απαλλαγή, απαλλαγή από την τήρηση λογιστικών και αρχείων και ανυπαρξία απαιτήσεων για έλεγχο καθως και, μέσω της διατήρησης απορρήτου, σημαντική προστασία των ιδιοκτητών των εταιρειών που ήταν εγγεγραμμένες στη χώρα αυτή, αλλά πραγματοποιούσαν την επιχείρησή τους αλλού.

Σήμερα, λόγω μιας σειράς ενεργειών προέρχόμενες από τον ΟΟΣΑ και την ομάδα για τον κοινοτικό κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ, και ιδίως την πρωτοβουλία BEPS (για τη διάβρωση της φορολογικής βάσης και τη μεταφορά των κερδών), οι παραδοσιακοί παράδεισοι με μηδενικό φόρο, όπως το Μπελίζ και οι Σεϋχέλλες, αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν σημαντικές αλλαγές στις εθνικές τους νομοθεσίες και έχουν σχετικά απολεσει την ελκυστικότητά τους. Πολλοί από τους παλαιούς “φορολογικούς παραδείσους” έχουν επίσης κατά κανόνα απαγορεύει από κάποιες χώρες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – για παράδειγμα, επιβάλλοντας τους απαγόρευση ή επιβολή κυρώσεων στις πληρωμές που καταβάλλονται ή εισπράττονται από εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες σε αυτές τις δικαιοδοσίες.

Η Κύπρος δεν έχει τέτοια θέματα προβλήματα, καθώς διαθετει ένα ήδη πλήρως συμμορφωμένο κρατικό φορολογικό σύστημα. Παράλληλα, διαθέτει ένα πολύ ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, με σαφή στόχο την προσέλκυση διεθνών επιχειρήσεων. Υπό αυτή την έννοια, η Κύπρος είναι σίγουρα ένας φορολογικός παράδεισος.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Τι είναι μία συστατική επίστολή από τράπεζα;

Μια συστατική επιστολή από τράπεζα είναι επίσης ένα από τα συνήθη έγγραφα που σκοπεύουν στην εξακρίβωση των στοιχείων του πελάτη. Η παροχή συστατικών επιστολών από τράπεζα ζητείται συνήθως από νέους πελάτες στις περιπτώσεις ανοίγματος νέων τραπεζικών λογαριασμών. Οι συστατικές επιστολές απαιτούνται από όλα τα άτομα που θα έχουν ανάμειξη με το νέο λογαριασμό, συμπεριλαμβανομένου του πραγματικού δικαιούχου της εταιρείας. Η απαίτηση παροχής συστατικών επιστολών από νέους πελάτες, ιδίως από ξένους πελάτες, αποτελούν τυπική διαδικασία που εφαρμόζουν οι περισσότερες τράπεζες. Ως μέρος της δικής μας διαδικασίας δέουσας επιμέλειας, στις περιπτώσεις πελάτων που μας ήταν άγνωστοι προηγουμένως, απαιτούμε επίσης παροχής συστατικών επιστολών από τράπεζα ή επαγγελματία.

Μία συστατική επιστολή που δίδετε από μία τράπεζα είναι ουσιαστικά μία σύντομη επιστολή από μία τράπεζα στην οποία διατηρείτε λογαριασμό. Η συστατική επιστολή θα πρέπει απλά να δηλώνει πως είστε πελάτης της εν λόγω τράπεζας για αρκετά χρόνια (κατά προτίμηση 3 ή περισσότερα) και πρέπει να επιβεβαιώνει ότι η τραπεζική σχέση σας ήταν φυσιολογική, χωρίς τυχόν αδυναμίες από μέρους σας. Η συστατική επιστολή της τράπεζας μπορεί επίσης να επιβεβαιώνει τη διεύθυνση κατοικίας σας, όπως αυτή εμφανίζεται στα αρχεία της τράπεζας. Με αυτόν τον τρόπο η συστατική επιστολή της τράπεζας μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως αποδεικτικό της διεύθυνσης σας, συνεπώς μπορεί να μην χρειάζεται να παρέχετε ξεχωριστό αποδεικτικό αναφορικά με την διεύθυνσης σας. Μια συστατική επιστολή από τράπεζα μπορεί να ληφθεί στην βάση οποιαδήποτε τραπεζικής σχέσης – διατήρηση προσωπικού λογαριασμού, κοινού λογαριασμού ή επιχειρηματικού λογαριασμού (εταιρικού), με την προυπόθεση πως έχετε δικαιώματα υπογραφής στον λογαριασμό αυτό.

Η συστατική επιστολή της τράπεζας δεν αποτελεί εγγύηση. Είναι απλώς μια τυπική, ενημερωτική επιστολή. Περαιτέρω, η παροχή συστατικής επιστολής από τράπεζες είναι ευρέως γνωστή σε όλους τους τραπεζίτες, έτσι δεν θα εκπλαγούν όταν ζητήσετε να σας παρέχουν μία. Κάθε τράπεζα χρησημοποιεί συνήθως το δικό της λεκτικό στις συστατικές επιστολές. Αυτό είναι απολύτως αποδεκτό. Ορισμένες τράπεζες μπορούν επίσης να συμπεριλάβουν στο λεκτικό αποποίηση ευθύνης στο βαθμό που η συστατική επιστολή έχει μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν παρέχει παραστάσεις ή εγγυήσεις από την πλευρά των τραπεζών. Τέτοια διατύπωση δεν αποτελεί επίσης πρόβλημα, καθώς ο σκοπός μίας συστατικής επιστολής της τράπεζας δεν είναι να εγγυηθεί τίποτα – αλλά λειτουργεί απλώς ως επιβεβαίωτική.

Η συστατική επιστολή της τράπεζας δεν χρειάζεται να αποκαλύπτει εμπιστευτικές πληροφορίες! Η συστατική επιστολή της τράπεζας δεν χρειάζετε να αναφέρει τον αριθμό λογαριασμού, το ποσό των κεφαλαίων του λογαριασμού, το οφειλόμενο ποσό δανείου ή οποιεδήποτε άλλες προσωπικές οικονομικές πληροφορίες! Εάν για κάποιο λόγο ή λόγω κακής συνενόησης η τράπεζα συμπεριλάβει τέτοιες εμπιστευτικές λεπτομέρειες στην συστατική επιστολή (όπως τον αριθμό λογαριασμού), μπορείτε να ζητήσετε από αυτούς να αποσύρουν οποιαδήποτε τέτοια στοιχεία ή να τα εξαλείψετε από μόνοι σας. Μια συστατική επιστολή από τράπεζα δεν πρέπει να είναι τίποτα περισσότερο από μια ενημερωτική επιστολή, η οποία να δηλώνει ότι η τράπεζα σας γνωρίζει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ως αξιοπρεπή πελάτης – χωρίς να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η λογική πίσω από για την συστατική επιστολή μίας τράπεζας είναι να αποδείξει ότι το συγκεκριμένο άτομο είναι κανονικό μέλος της κοινωνίας και έχει κάποια οικονομική δραστηριότητα ή επαγγελματικό προσανατολισμό – καθώς τέτοια άτομα κανονικά διατηρούν κάποιο τραπεζικό λογαριασμό. Ο δευτερεύων σκοπός της συστατικής επιστολής μίας τράπεζας είναι η επιβεβαίωση της ταυτότητας και της διεύθυνσης ενός ατόμου από ένα ανεξάρτητο και αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ( τράπεζα).

Η συστατική επιστολή της τράπεζας λειτουργεί και προληπτικά, με σκοπό να αποφευχθούν οι δόλιες προσπάθειες σύστασης μιας εταιρείας στο όνομα ενός «φάντασματος», ενός νεκρού προσώπου ή στην βάση μιας κλεμμένης ταυτότητας.

Ποιες πληροφορίες χρειάζεστε για την εγγραφή της εταιρείας μου στην Κύπρο;

Ένα φάσμα πληροφοριών και εγγράφων που απαιτούνται για την εξακρίβωση των στοιχείων του πελάτη, γνωστό ως (“KYC – Know Your Client”) ή Δέουσα Επιμέλεια (Due Diligence). Στην βάση των εν λόγω απαιτήσεων, θα ζητήσουμε να μας παρασχεθεί αντίγραφο διαβατηρίου και απόδειξη της διεύθυνσης όλων των πραγματικών δικαιούχων καθώς και άλλων ατόμων (αν υπάρχουν) που εμπλέκονται στην εταιρεία υπό κύρια ιδιότητα όπως – διευθυντές, μέτοχοι, υπογράφοντες, εξουσιοδοτημένα πρόσωπα. Επίσης, είναι αναγκαίο όπως υπογράφουν από τους πελάτες μας οι συνήθεις Όροι και Προϋποθέσεις της εταιρείας μας καθώς και να συμπληρωθεί ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα περιγράφει το οικονομικό προφίλ της Εταιρείας. Στην περίπτωση που επιθυμείτε να ενεργούμε στην εταιρεία σας υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, δηλαδή ως διευθυντές, γραμματέας κλπ., θα είναι απαραίτητο όπως υπογράψετε μία επιστολή κάλυψης. Για να επιταχυνθεί η σύσταση της εταιρείας, τα έγγραφα αυτά μπορούν αρχικά να σταλούν με φαξ ή ακόμα καλύτερα να σαρωθούν και να σταλθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Παρ ‘όλα αυτά, θα χρειαστεί να παραλάβουμε τα έγγραφα αυτά στην αυθεντική τους μορφή προτού προχωρήσουμε με την αποστολή των εγγράφων της εταιρείας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Εποπτικής Αρχής.

Πόσα θα πρέπει να γνωρίζετε για την επιχείρησή μου;

Όχι πάρα πολλά – έχοντας κατά νου ότι πρόκειτε για μία νέα επιχείρηση η οποία ακόμη δεν έχει αρχίσει τις δραστηριοτητες της. Γενικά, θα πρέπει να γνωρίζουμε το φάσμα των εργασιών τις οποίες προτίθεται να εξασκεί η εταιρεια σας – ποιο θα είναι το επιχειρηματικό της μοντέλο, από ποιες πηγές και από ποιες δραστηριότητες αναμένεται να παράγει κέρδη;

Το να γνωρίζουμε τις πληροφορίες αυτές εκ των προτέρων, συχνά λειτουργεί προληπτικά στην δημιουργία πιθανών προβλημάτων – όπως στις περιπτώσεις όπου το επιδιωκόμενο επιχειρηματικό μοντέλο απαιτεί την προηγούμενη εξασφάλιση ειδικής άδειας (όπως συνήθως στις περιπτώσεις παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών). Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορούμε επίσης να προτείνουμε κάποιες προσαρμογές στην εταιρική δομή της εταιρείας σας, αν γνωρίζουμε τι ακριβώς επιθυμείτε να επιτύχετε. Σε κάθε περίπτωση, για να εγγράψετε μια Κυπριακή εταιρεία, δεν χρειάζεται να «δημιουργήσετε» εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες, ονόματα των πιθανών πελατών σας, λεπτομερείς περιγραφές προϊόντων ή οτιδήποτε άλλο. Απλά θα πρέπει να μας ενημερώσετε, σε γενικές γραμμές, την αναμενόμενη γεωγραφική περιοχή δραστηριότητας της Εταιρείας, τα αναμενόμενα επίπεδα του κύκλου εργασιών και τις κύριες δραστηριότητες της. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η γνώση μπορεί να μας επιτρέψει να σας παρέχουμε εισηγήσεις σχετικά με την καταλληλότερη δομή ή χρήση της νεοσυσταθείσας Κυπριακής εταιρείας.

Υπάρχουν κατηγορίες επιχειρήσεων που δεν είναι αποδεκτές;

Ναι υπάρχουν.

Κατ ‘αρχάς, δεν παρέχουμε υπηρεσίες σύστασης ή διαχείρισης εταιρειών η οποίες ανήκουν σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, δηλαδή πρόσωπα, τα οποία είναι μέλη οποιασδήποτε κρατικής ή δημοτικής διακυβέρνησης οποιασδήποτε χώρας ή ανώτερων κυβερνητικών στελεχών ή οιονδήποτε ατόμων που συνδέονται στενά σε αυτούς. Ωστόσο, υπό αυξημένο έλεγχο, μπορούμε να παρέχουμε τέτοιες υπηρεσίες σε συνταξιούχους κατόχους δημόσιας θέσης. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να είναι επαρκώς προφανές ότι η νέα Κυπριακή εταιρεία έχει έναν καλά καθορισμένο και εύλογο επιχειρηματικό σκοπό ο οποίος δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την προηγούμενη κυβερνητική θέση του ιδιοκτήτη.

Αναφορικά με τους επιχειρηματικούς σκοπούς της εταιρείας, δεν παρέχουμε υπηρεσίες σύστασης εταιρειών για πελάτες που επιδιώκουν να αντλούν κεφάλαια από το ευρύ κοινό, αποφεύγοντας παράλληλα την λήψη αδείας και την εποπτεία ως διαχειριστές επενδύσεων ή με οποιαδήποτε άλλο τρόπο προσπαθούν να παρακάμψουν τις απαιτήσεις νόμιμης αδειοδότησης σε τομείς όπως η διαχείριση επενδύσεων, η εμπορία τίτλων, η ασφάλιση, οι τραπεζικές και άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Επίσης, δεν παρέχουμε υπηρεσίες σε εταιρείες που εμπορεύονται όπλα, πυρομαχικά ή στρατιωτική τεχνολογία. Περεταίρω, δεν παρέχουμε υπηρεσίες σύστασης σε πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και φιλανθρωπικούς οργανισμούς, καθώς και στις περισσότερες των περιπτώσεων σε εταιρείες που ασχολούνται με την προώθηση (marketing) πολλαπλών επιπέδων.

Σε γενικές γραμμές, ενδέχεται να αρνηθούμε την παροχή οποιωνδήποτε υπηρεσιών ανά πάσα στιγμή, αν προκύψει ότι ο πελάτης μας ήταν ανέντιμος μαζί μας και μας έχει αποκρύψει σημαντικά στοιχεία. Εάν ο πελάτης μας έχει παραπλανήσει σκόπιμα σε σχέση με την πηγή χρηματοδότησής του, τον τομέα δραστηριότητάς του, ή εάν αυτή η επιχείρηση φαίνεται να διακυβεύει με οποιοδήποτε τρόπο τη νομιμότητα, θα παραιτηθούμε αμέσως.

Μπορώ να αγοράσω μία Κυπριακή εταιρεία ανώνυμα, χωρίς να αποκαλύψω το όνομά μου;

Όχι, δεν μπορείτε. Υπάρχουν νόμοι εναντίον αυτού – οι οποίοι αποσκοπούν στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Επομένως, η διατήρηση της ανωνυμίας ενός πελάτη δεν είναι δυνατή.

Όλοι οι αδειούχοι πάροχοι διοικητικών υπηρεσιών πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουν τις ταυτότητες των πελατών τους και να τις επαληθεύουν. Είναι μια εκ του νόμου απαίτηση. Ως εκ τούτου, ο Παροχέας Υπηρεσιών όχι μόνο θα ζητήσει από τους πελάτες να αποκαλύψουν το όνομά τους, αλλά και να παράσχουν ορισμένα έγγραφα που να επαληθεύουν την ταυτότητα και την διεύθυνση παραμονής τους. Αυτή η απαίτηση είναι γνωστή ως Δέουσα Επιμέλεια (Due Diligence) ή KYC (Know Your Customer) και υπάρχει σε όλες τις αξιόπιστες δικαιοδοσίες με ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Μια εντελώς ανώνυμη αγορά μιας εταιρείας είναι νομικά αδύνατη. Ωστόσο, τα συμφέροντα του πελάτη εξακολουθούν να προστατεύονται πολύ καλά! Όλες οι προσωπικές πληροφορίες του πραγματικού δικαιούχου παραμένουν αρχειοθετημένες μόνο από τον πάροχο υπηρεσιών. Καμία από αυτές τις πληροφορίες δεν γίνεται μέρος δημόσιου αρχείου! Απαιτείται από όλους τους παρόχους υπηρεσιών να διορίζουν ένα άτομο το οποίο να ενεργεί ως υπεύθυνος προστασίας δεδομένων και το οποίο είναι υπεύθυνο για την ασφαλή επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ο νόμος προνοεί για την επιβολή αυστηρών πρόστιμων στις περιπτώσεις παράνομης αποκάλυψης οποιωνδήποτε πληροφοριών πελατών σε τρίτους χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Στην περίπτωση που πάροχος υπηρεσιών είναι εμπλεκόμενος στην παραβίαση της εμπιστευτικότητας πελάτη, ενδέχεται να απωλέσει την άδειά του και να παύσει να λειτουργεί. Συνεπώς, όλοι οι πάροχοι ενδιαφέρονται εγγενώς να διατηρούν απόλυτα μυστικές τις πληροφορίες των πελάτων τους.

Απαιτείται μια Κυπριακή εταιρεία να δημιουργήσει ένα πλήρως λειτουργικό γραφείο στην Κύπρο;

Αυτό εξαρτάται κυρίως από το ποια είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα της Κυπριακής εταιρείας, και που θεωρείται πως είναι φορολογικός κάτοικος. Ο περί Εταιρειών Νόμος δεν περιέχει τέτοιες διατάξεις. Απαιτεί μόνο μια Κυπριακή εταιρεία να έχει εγγεγραμμένο γραφείο στην Κύπρο και ο γραμματέας της να είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου. Πρόκειται για υπηρεσίες τις οποίες προσφέρουμε σε χαμηλη τιμή.

Ωστόσο, για τραπεζικούς και φορολογικούς σκοπούς ενδεχομένος να χρειαστεί να υπάρχει μια πιο ισχυρή παρουσία.

Όσον αφορά τη φορολογική κατοικία, ένας τυπικός ελάχιστος κανόνας είναι πως για να μπορεί μια Κυπριακή εταιρεία να φορολογείται στην Κύπρο, η πλειοψηφία των διευθυντών της θα πρέπει να βρίσκεται στην Κύπρο και οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της να διεξάγονται στη χώρα. Αντίθετα, μια Κυπριακή εταιρεία μπορεί για φορολογικούς σκοπούς να αντιμετωπιστεί ως μη κάτοικος Κύπρου αν οι διευθυντές της διαμένουν και πραγματοποιούν τις συνεδριάσεις τους εκτός Κύπρου. Εκτός από αυτά, μπορούν να ληφθούν υπόψη και πολλά άλλα κριτήρια- όπως επί παραδείγματι, πού παράγει η εταιρεία τα έσοδά της, που διατηρούνται τα βιβλία και τα μητρώα της, που στην πραγματικότητα λαμβάνονται οι διοικητικές αποφάσεις της κλπ. Φυσικά, θεωρείται δεδομένο ότι μια Κυπριακή εταιρεία επιθυμεί να γίνει φορολογικός κάτοικος στην Κύπρο, κάτι που μπορεί να πράξει κάνοντας αίτηση και αποκτόντας αριθμό φορολογουμένου στην Κύπρο.

Το κυριότερο είναι πως οι τράπεζες είναι αυτές που συνήθως αναζητούν στοιχεία σχετικά με την οικονομική υπόσταση του εταιρικού πελάτη τους – ήτοι της Κυπριακής εταιρείας ή μιας ξένης εταιρείας. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει εκδόσει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, οι εμπορικές τράπεζες της Κύπρου οφείλουν να αποφεύγουν να έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με τις αποκαλούμενες “εικονικές εταιρίες”. Οι εταιρείες αυτές ορίζονται ως εταιρείες που δεν έχουν φυσική παρουσία στη χώρα εγγραφής τους – δεν διαθετουν πραγματικά γραφεία από όπου εξασκούν την λειτουργία τους, δεν έχουν καθιερωμένη οικονομική δραστηριότητα, καμία ουσιώδης διαχείρηση δεν γίνετε από την χώρα εγγραφής τους και έχουν ελάχιστη ή μηδαμινή ανεξάρτητη οικονομική αξία. Ωστόσο, οι απαιτήσεις αυτές διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τίς πραγματικές επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας. Για παράδειγμα, οι εταιρείες που απλά κατέχουν περιουσιακά στοιχεία ουσιαστικά απαλλάσσονται από τέτοιες απαιτήσεις. Οι πραγματικές απαιτήσεις σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να διαφέρουν σημαντικά.

Η δημιουργία και επίδειξη “οικονομικής υπόστασης” που να ανταποκρίνεται στις πρόσφατες κανονιστικές απαιτήσεις απότελεί πάντοτε στόχο αναλόγως της περίπτωσης. Δεν υπάρχουν ομοιόμορφες, φθηνές, «τυποποιημένες» λύσεις και θα πρέπει να είστε προσεκτικοί από επιχειρηματίες που προσφέρουν τέτοιες λύσεις. Διαθέτουμε επαρκείς γνώσεις σχετικά με τους επιχειρηματικούς μηχανισμούς και τους στόχους κάθε μεμονωμένου πελάτη, και συνεπώς μπορούμε να σας συμβουλεύουμε ως προς τον καλύτερο τρόπο.

Γιατί δεν επιτρέπεται η χρησημοποίηση ορισμένων λέξεων στο όνομα μιας Κυπριακής εταιρείας;

Όπως σε κάθε χώρα, η χρήση ορισμένων λέξεων σε ονόματα εταιρειών περιορίζεται ή απαγορεύεται. Οι περισσότερες από αυτές τις λέξεις σχετίζονται με δραστηριότητες που απαιτούν ειδική άδεια. Αν επιθυμείτε να αναφέρετε στο όνομα της εταιρείας δραστηριότητες όπως τραπεζικές εργασίες, ασφάλειες, αντασφαλίσεις, καταπιστεύματα, υπηρεσίες εγγεγραμμένων αντιπροσώπων, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, τότε θα πρέπει πρώτα να λάβετε ειδική έγκριση από την αρμόδια εποπτική αρχή. Μπορείτε να συμπεριλάβετε τετοιες λέξεις στην επωνυμία της εταιρείας σας, μόνο μέσω προηγούμενης αδειοδότησης αναφορικά με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, για να χρησιμοποιήσετε την λέξη “τραπεζικές” στο όνομα της Κυπριακής σας εταιρείας, θα πρέπει πρώτα να υποβάλετε αίτηση στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για παροχή άδειας άσκησης τραπεζικών εργασιων.

Άλλες μη επιτρεπόμενες λέξεις είναι αυτές που ενδέχετε να παραπλανήσουν πως η εταιρεία είναι υπό την αιγίδα ή υπάρχει σύνδεση της εταιρείας με την Κυπριακή Δημοκρατία ή την κυβέρνηση της Κύπρου, καθώς και οποιασδήποτε άλλη χώρας ή την κυβέρνησής αυτής. Την τελευταία λέξη για την έγκριση όλων αυτών των «ευαίσθητων» ονομάτων έχει ο Έφορος Εταιρειών, ο οποίος μπορεί να επιτρέψει την σύσταση μιας Κυπριακής εταιρείας με ένα «ευαίσθητο» όνομα, αν υπάρχει καλός λογικός ή επιχειρηματικός λόγος για κάτι τέτοιο.

Η τρίτη ομάδα περιορισμένων λέξεων δεν είναι συγκεκριμένη και ουσιαστικά η έγκριση τους τίθεται στη διακριτική ευχέρεια του Έφορου Εταιρειών. Η χρησημοποίηση στην επωνυμία μίας εταιρείας άσεμνων λέξεων ή εκφράσεων απαγορεύεται. Αιτήσεις για χρησημοποίηση ονόματος το οποίο είναι το ίδιο ή μοιάζει πολύ με ένα υπάρχον όνομα εταιρείας απορρίπτονται. Πολύ απλά, οι περιορισμοί του ονόματος υπάρχουν εκεί για να προστατεύσουν το ευρύ κοινό από το να παραπλανεί ή να παραπλανιέται. Προτεινόμενα ονόματα γενικής φύσης καθώς και ονομάτα που ήδη χρησιμοποιούνται απορρίπτονται, καθώς απαιτείται να υπάρχει μοναδικότητα στο όνομα κάθε εταιρείας.

Επιπρόσθετα, είναι προφανές ότι η λέξη “Limited” ή “Ltd” είναι υποχρεωτική στο όνομα της Εταιρείας εάν θα συσταθεί ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης.

Πρέπει μια Κυπριακή εταιρεία να έχει αρχικό καταβεβλημένο κεφάλαιο;

Ναι, ωστόσο, μπορεί να είναι ελάχιστο. Οι ιδιοκτήτες της Κυπριακής εταιρείας δύνανται ελεύθερα να αποφασίζουν για το ύψος του ονομαστικού κεφαλαίου που θα δηλωθεί στο ιδρυτικό έγγραφο της εταιρείας. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες της εταιρείας μπορούν να εκδώσουν και να πληρώσουν μόνο μέρος του ονομαστικού κεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο μέρος θα παραμένει ως μη εκδομένο και μη καταβληθέν. Επίσης, ο νόμος δεν ορίζει προθεσμίες σχετικά με το πότε πρέπει να καταβληθεί το ονομαστικό κεφάλαιο – έγκειται στους μετόχους να αποφασίσουν. Τα ποσά των 1000 ή 2000 ευρώ είναι αυτά που συνήθως δηλώνονται ως ονομαστικό κεφάλαιο μίας εταιρείας.

Πρέπει να επισκεφτώ την Κύπρο για να εγγράψω την εταιρεία;

Όχι. Όλες οι διαδικασίες πριν και μετά την σύσταση μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς την προσωπική παρουσία του πραγματικού δικαιούχου – ωστόσο, ορισμένες αιτήσεις και άλλα έγγραφα θα πρέπει να σταλούν σε εμας σε έντυπη μορφή μέσω ταχυδρομείου. Βεβαίως, τίποτα δεν είναι καλύτερο από μια προσωπική συνάντηση με τον πελάτη ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα δεδομένα και τις ανάγκες του και να δημιουργήθει μια πίο ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης. Οι πελάτες μας είναι πάντα ευπρόσδεκτοι να επισκεφθούν το γραφείο μας

Η προσωπική παρουσία του ιδιοκτήτη της εταιρείας αποτελεί συχνά προϋπόθεση στο οριστικό στάδιο του ανοίγματος του τραπεζικού λογαριασμού, πριν από την ενεργοποίηση του λογαριασμού, καθώς μπορεί να είναι μέρος της διαδικασίας δέουσας απιμέλειας του πελάτη “know your client”.

Γιατί χρειάζεστε αντίγραφο του διαβατηρίου μου και άλλων εγγράφων;

Είμαστε αδειδοτημένοι και εποπτευομένοι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ως Εταιρεία Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών («ΕΠΔΥ») και στην βάση αυτού οφείλουμε να συμμορφώνομαστε με ορισμένους νόμους και κανονισμούς. Η απαίτηση απόκτησης αντιγράφου του διαβατηρίου σας και άλλων εγγράφων που να αποδεικνύουν την ταυτότητα σας εμπίπτει στην Ευρωπαική Οδηγία για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Όσον αφορά τους κανονισμούς δέουσας επιμέλειας που ακολουθούμε, υπαρχουν μεγαλες ομοιότητες σε σχέση με αυτούς που ακολουθούν οι τράπεζες. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τους όρους της αδείας μας, είμαστε υποχρεωμένοι να ταυτοποιούμε και να γνωρίζουμε τους πελάτες μας. Κατ’ αρχήν, πρέπει να γνωρίζουμε και να επαληθεύουμε την ταυτότητα όλων των πελατών μας. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε την διεύθυνση συνήθους διαμονής τους (με σχετικό απόδεικτικό της διεύθυνσης), τι επαγγέλονται (με συστατική επίστολή από επαγγελματία ή/και βιογραφικό σημείωμα) καθώς και αν πρόκειτε για οικονομικά ενεργά μέλη της κοινωνίας (με συστατική επίστολή από τράπεζα). Σε συνδυασμό, όλες αυτές οι πληροφορίες ονομάζονται “KYC” – εξακρίβωση των στοιχείων του πελάτη. Όλες αυτές οι πληροφορίες και τα σχετικά έγγραφα παραμένουν υπό αυστηρή εμπιστευτικότητα, καθώς φυλάγονται στα εσωτερικά αρχεία μας μόνο. Δύναται να τιμωρηθούμε με κυρώσεις στην περίπτωση που αποκαλύψουμε τα εν λόγω δεδομένα. Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες και τα έγγραφα αυτά θα πρέπει να μας παρασχεθούν, διαφορετικά δεν θα μπορούμε να προχωρήσουμε με την σύστηση της εταιρείας ή την παροχή άλλων υπηρεσίων.

Τι θεωρείται ως απόδεικτικό της διεύθυνσης;

Πρόκειτε για ένα μέρος της τυπικής διαδικασίας εξακρίβωσης των στοιχείων του πελάτη. Απόδεικτικό της διεύθυνσης είναι κάθε πρωτότυπο έγγραφο που φέρει το πλήρες όνομα του προσώπου μαζί με την διευθυνση της κατοικίας του. Ένας λογαριασμός κοινής ωφέλειας, μια κατάσταση τραπεζικού λογαριασμού, τραπεζικη κατάσταση που αφορα πιστωτική κάρτα, δήλωση υποθήκης, φορολογικός λογαριασμός τοπικής αυτοδιοίκησης, λογαρισμός υπηρεσιών παροχής ασφάλειας οικίας, λογαριασμός σταθερής τηλεφωνίας, κάρτα ενοικίασης τοπικού συμβουλίου ή επίσημη δήλωση της κατοικίας που εκδίδεται από τον δήμο, ένα επαγγελματία ή μία τραπεζά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη της διεύθυνσης. Το δελτίο ταυτότητας ή άδεια οδήγησης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη της διεύθυνσης, νοουμενού οτί αναγράφετε σε αυτήν η διεύθυνση κατοικίας και εάν το έγγραφο αυτό παρέχεται επιπρόσθετα του διαβατηρίου του ίδιου προσώπου. Για σκοπούς δέουσας επιμέλειας, η απόδειξη της διεύθυνσης πρέπει να μας παρέχετε σε πρωτότυπη μορφή (και όχι σε φωτοαντίγραφο!). Και να έχει εκδοθεί τους τελευταίους τρεις μήνες.

Το αποδεικτικό έγγραφο διεύθυνσης θα πρέπει να παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες ως προς την πραγματική διεύθυνση διαμονής ενός ατόμου.

Τι είναι μία συστατική επίστολή από επαγγελματία;

Μία συστατική επίστολή από επαγγελματία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια επαρκής εναλλακτική λύση της συστατικής επιστολής μίας τράπεζας, η οποία επεξηγείται στην προηγούμενη ερώτηση. Όπως και η συστατική επιστολή μίας τράπεζας, μια συστατική επίστολή από επαγγελματία μπορεί να δηλώνει ότι ο υπογράφων την επιστολή γνωρίζει το συγκεκριμένο άτομο για αρκετό χρονικό διάστημα (τουλάχιστον αρκετά χρόνια). Επίσης θα πρέπει να περιγράφει εν συντομία το είδος της σχέσης που έχει με τον πελάτη – συνήθως μια επαγγελματική σχέση. Μια συστατική επίστολή από επαγγελματία μπορεί να εκδοθεί από δικηγόρο, δικαστή, ελεγκτή, ορκωτό λογιστή, οικονομικό σύμβουλο ή σχεδόν οποιοδήποτε άλλο αξιόπιστο άτομο με το οποίο το προσωπο για το οποίο παρέχετε η επιστολή διατηρεί μακροχρόνια επαγγελματική σχέση.

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΟΥ

Μπορώ να είμαι ο μόνος μέτοχος της Κυπριακής εταιρείας μου;

Ναι φυσικά. Στην πραγματικότητα αυτή είναι μία αρκετά δημοφιλής επιλογή – ειδικά στις εταιρείες χαρτοφυλακίου.

Μπορώ να χρησημοποιήσω μία άλλη εταιρεία ως μέτοχο στην Κυπριακή εταιρεία μου;

Ναι, οι εταιρικοί μέτοχοι επιτρέπονται. Για λόγους δέουσας επιμέλειας, όμως, θα χρειαστεί να εμφαθύνουμε στην δομή της εταιρείας και να ενημερωθούμε μέχρι και τον τελικό πραγματικό δικαιούχο της εταιρείας. Η τράπεζα θα πρέπει επίσης να τον γνωρίζει.

Μπορώ να κατέχω μετοχές στον κομιστή;

Όχι. Οι μετοχές στον κομιστή γενικά αποτελούν παρελθόν και έχουν καταργηθεί παντού.

Ποιες θεωρούνται ως “έτοιμες” εταιρείες;

Οι έτοιμες εταιρείες είναι γνωστές και με την ονομασία: “εταιρείες ραφιού” (“shelf companies”). Αυτές είναι εταιρείες που έχουν ήδη εγγραφεί και αναμένουν ανενεργές “στο ράφι” μέχρι να αγοραστούν από έναν ενδιαφερόμενο πελάτη (εξ ου και το όνομα). Ο πρωταρχικός σκοπός της αγοράς μιας έτοιμης επιχείρησης είναι να εξοικονομηθεί χρόνος που διαφορετικά θα δαπανηθεί κατά τη διαδικασία σύστασης μίας νέας εταιρείας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να είναι απαραίτητο να αποκτήσετε μια Κυπριακή εταιρεία που ήδη έχει νομική υπόσταση για κάποιο χρονικό διάστημα – ώστε να επισημοποιήθει μια συμφωνία που υπάρχει εκ των πραγμάτων ή απλα για να κατέχετε μια εταιρεία παλαιότερης χρονολογίας. Μια παραλλαγή αυτής της επιλογής είναι οι επονομαζόμενες “vintage” ή ” aged ” εταιρείες. Μια vintage εταιρεία μπορεί να έχει διατηρηθεί για αρκετά χρόνια πριν πωληθεί. Η αγορά μιας vintage εταιρείας δικαιολογείται όταν υπάρχει μια πραγματική ανάγκη να αποδειχθεί ότι η εταιρεία έχει πραγματική νομική υπόσταση για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ενώ μια κανονική εταιρεία ραφιού κοστίζει συνήθως το ίδιο με μια ολοκαίνουργια εταιρεία, μια vintage εταιρεία είναι πάντοτε ακριβότερη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως πέρα από τα τέλη σύστασης της εταιρείας θα πρέπει να καταβληθούν και τα ετήσια τέλη και τα τέλη παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών όλων των προηγούμενων ετών, πλεον τόκοι.

Μπορούμε να σας εγγυηθούμε πως οι έτοιμες εταιρείες δεν έχουν καθόλου ιστορικό συναλλαγών. Μπορούμε να σας παρέχουμε σχετική γραπτή εγγυήση ως επιβεβαίωση ότι η έτοιμη εταιρεία δεν έχει πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε εμπορικές συναλλαγές.

Μπορώ να αγοράσω μια έτοιμη εταιρεία και να αλλάξω το όνομά της;

Ναί. Με επιπρόσθετο κόστος, καθώς η αλλαγή ονόματος οποιασδήποτε υφιστάμενης εταιρείας αποτελέι μια εντελώς ξεχωριστή διαδικασία που πραγματοποιείτε από το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών. Το εν λόγω κόστος περιλαμβάνει κυβερνητικά και επαγγελματικά τέλη και η όλη διαδικασία διαρκεί συνήθως μία έως δύο εβδομάδες.

Ποιος θεωρείται ως ο πραγματικός δικαιούχος;

Σε σχεση με την ιδιοκτησία μίας εταιρείας, ο τελικός πραγματικός δικαιούχος (UBO) της εταιρείας είναι το πρόσωπο που είναι ο πραγματικός οικονομικός ιδιοκτήτης της επιχείρησης και, επομένως, αυτός που δικαιούται τα οφέλη από αυτήν την επιχείρηση (όπως τα μερίσματα και τα κέρδη από την πώληση της εταιρείας). Συνεπώς, ο τελικός πραγματικός δικαιούχος είναι παράλληλα, ο άνθρωπος που διατρέχει τον πραγματικό οικονομικό κίνδυνο σε περίπτωση αποτυχίας της εταιρείας, χάνοντας σε μία τέτοια περίπτωση το κεφάλαιο που έχει επενδυσεί στην εταιρεία αυτή. Πολύ συχνά (αλλά όχι πάντα), ο τελικός πραγματικός δικαιούχος είναι το πρόσωπο που έχει σχεδιάσει την επιχείρηση που εκτελεί η εταιρεία και έχει ιδρύσει την εταιρεία για το σκοπό αυτό. Προφανώς, μια επιχείρηση μπορεί να έχει έναν ή περισσότερους πραγματικούς δικαιούχους. Ο πραγματικός δικαιούχος και ο μέτοχος μιας εταιρείας μπορεί να είναι το ίδιο πρόσωπο (και συχνά είναι), αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Αυτό ισχύει στην περίπτωση που ο πραγματικός δικαιούχος έχει επιλέξει να χρησημοποιήσει τις υπηρεσιες ενός αντικαταστάτη (nominee) μετόχου προκειμένου να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Για πρακτικούς λόγους συμμόρφωσης και για λόγους δέουσας επιμέλειας, οι πάροχοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (όπως οι τράπεζες και οι εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών, όπως εμείς) επιδιώκουν πάντοτε να καθορίσουν και να εξακριβώσουν ποιος είναι ο τελικός πραγματικός δικαιούχος της εταιρείας και τα περιουσιακά στοιχεία της νέα εταιρείας. Αυτή είναι μια εκ του νόμου απαίτηση, η οποία απορρέει ειδικότερα από τους νόμους και τους κανονισμούς κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ποιος θεωρείται αντικαταστάτης (nominee) μέτοχος;

Ένας αντικαταστάτης μέτοχος είναι ένα πρόσωπο, μη συνδεδεμένο με τον πραγματικό δικαιούχο, ο οποίος είναι επίσημα εγγεγραμμένος ως ο κάτοχος των μετοχών της εταιρείας – τόσο στο εσωτερικό Μητρώο Μετόχων της εταιρείας όσο και σε οποιοδήποτε δημόσιο μητρώο. Στην Κύπρο, ο ορθολογικός σκοπός του τύποι μετόχου είναι να προστατεύσει τον πραγματικό δικαιούχο της Κυπριακής εταιρείας από το να εμφανίζεται δημόσια ως μέτοχος. Η αποκάλυψη των ονομάτων των μετόχων στην Κύπρο είναι μέρος του δημόσιου μητρώου, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η χρησιμοποίησή των υπηρεσιών ενός αντικαταστάτη μετόχου μπορεί να είναι χρήσιμη σε κάποιον που προτιμά την διατήρηση της ιδιωτικότητας του και δεν επιθυμεί να φαίνεται πως είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης μιας συγκεκριμένης επιχείρησης. Υπάρχει επίσης μια προσωπική διάσταση ασφάλειας σε αυτή του την επιθυμία.

Στις περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών αντικαταστάτη μέτοχου, ο αντικαταστάτης μέτοχος παρέχει στον πραγματικό δικαιούχο ένα εμπιστευτικό νομικό έγγραφο (έγγραφο καταπιστεύματος, σύμβαση παροχής υπηρεσιών αντικαταστατή μετόχου ή παρόμοιο έγγραφο). Το έγγραφο αυτό επιβεβαιώνει εγγράφως τα πραγματικά περιστατικά – δηλαδή ότι οι μετοχές κατέχονται από τον αντικαταστάτη μέτοχο προς όφελος και για λογαριασμό του πραγματικού δικαιούχου και ότι μόνο ο πραγματικός δικαιούχος δικαιούται όλες τις παροχές και τα κέρδη από τις εν λόγω μετοχές.

Η παροχή υπηρεσιών αντικαταστάτη μετόχου είναι προαιρετική. Οι αδειοδοτημένες εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών, όπως η δική μας, συνήθως παρέχουν αυτή την υπηρεσία μέσω ενός νομικού προσώπου, το οποίο καλύπτεται από την γενική άδεια παροχής διοικητικών υπηρεσιών και ως εκ τούτου είναι εξίσου εποπτευόμενο και υπόκειται σε λογοδοσία.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του μετόχου και του πραγματικού δικαιούχου;

Στην Κύπρο, τα ονόματα και οι διευθύνσεις των μετόχων όλων των Κυπριακών ιδιωτικών εταιρειών καταχωρούνται στο Μητρώο Εταιρειών και επομένως αποτελούν μέρος του δημόσιου μητρώου. Κατά συνέπεια, ο μέτοχος μιας Κυπριακής εταιρείας είναι το πρόσωπο στο όνομα του οποίου είναι εγγεγραμμένες οι μετοχές μιας συγκεκριμένης εταιρείας, σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία του Εφόρου Εταιρειών. Αυτός ο μέτοχος μπορεί να είναι φυσικό πρόσωπο ή ένα άλλο νομικό πρόσωπο.

Ωστόσο, ο μέτοχος δύναται να μην είναι πάντα και ο τελικός πραγματικός δικαιούχος. Υπάρχει ειδοποιός διαφορά μεταξύ της “κατοχής” των μετοχών και της πραγματικής ιδιοκτησίας τους. Ενώ ένας μέτοχος φαίνεται να κατέχει μετοχές στο όνομα του, ταυτόχρονα μπορεί να κατέχει τις μετοχές αυτές για λογαριασμό άλλου προσώπου βάσει σύμβασης. Συνεπώς, το εν λόγω πρόσωπο θα είναι ο πραγματικός, τελικός δικαιούχος των μετοχών αυτών. Μια τέτοια ρύθμιση αποτελεί ουσιαστικά άσκηση καθήκοντων μετόχου εξ ονόματος άλλου προσώπου. Στην πραγματικότητα, ένας αντικαταστάτης μέτοχος κατέχει τις μετοχές στην θέση του πραγματικού δικαιούχου, αποτρέποντας το ευρύ κοινό από το να μπορεί να γνωρίζει ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρείας.

Η σημαντικότερη διάκριση μεταξύ του αντικαταστάτη μετόχου και του τελικού δικαιούχου είναι πως ο αντικαταστάτης μέτοχος θα δικαιούται μόνο την καταβολή του συμφωνηθέντος τέλους για την υπηρεσία του, ενώ ο πραγματικός δικαιούχος θα δικαιούται όλα τα οικονομικά πλεονεκτήματα (και τους κίνδυνους) που προκύπτουν από την εν λόγω εταιρεία.

Θα πρέπει οι ιδιοκτήτες της Κυπριακής εταιρείας να υπογράψουν τα έγγραφα σύστασης της εταιρείας;

Εφόσον οι ιδιοκτήτες δεν κατέχουν καμία θέση αξιωματούχου ή δεν είναι άμεσοι μέτοχοι στην Κυπριακή εταιρεία, τότε δεν χρειάζεται. Πριν όμως ο Πάροχος Υπηρεσιών προχωρήσει στην εγγραφή της εταιρείας, όλοι οι νέοι πελάτες πρέπει να υπογράψουν μια επίσημη εντολή σύστασης εταιρείας. Τα συστατικά έγγραφα (Ιδρυτικό Έγγραφο, Καταστατικό, Πρώτα Πρακτικά και Ψηφίσματα) θα υπογραφούν από τον αρχικό μέτοχο, όπως προβλέπεται από τον Πάροχο Υπηρεσιών, σύμφωνα με τη διαδικασία σύστασης που απαιτείται από τον Έφορο Εταιρειών Κύπρου. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι επίσης ο άμεσος μέτοχος της εταιρείας (γεγονός που συμβαίνει συχνά στις ιδιωτικές εταιρείες χαρτοφυλακίου), τότε ο ιδιοκτήτης πρέπει να υπογράψει το πρωτότυπο Ιδρυτικό και Καταστατικό Έγγραφο.

Ποια έγγραφα θα πρέπει να λάβω ώστε να διασφαλίσω που θα έχω τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας μου και ώστε να μπορέσω να αφαιρέσω οποιονδήποτε αξιωματικό, αν επιθυμώ να το πράξω;

Εκτός από το έγγραφο καταπιστεύματος που θα σας παρέχει ο αντικαταστάτης μέτοχος, οι τυποποιημένοι Όροι και Προϋποθέσεις αποτελούν ουσιαστικά μία σύμβαση μεταξύ ενός αδειοδοτημένου παρόχου υπηρεσιών και του πελάτη, στους οποίους δηλώνεται ρητώς ποιος (ο εγγεγραμμένος πελάτης, ήτοι ο πραγματικός δικαιούχος) έχει τα νομιμά ιδιοκτησιακά δικαιώματα της εν λόγω εταιρείας καθώς και τα δικαιώματα να δίνει δεσμευτικές οδηγίες.

Πώς μπορώ να αποδείξω πως είμαι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας;

Αυτό εξαρτάται από την πραγματική διαμόρφωση της Κυπριακής εταιρείας. Εάν είστε άμεσος μέτοχος στην εταιρεία (χωρίς να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία αντικαταστάτη μετόχου), τότε το Πιστοποιητικό Μετοχών και η εγγραφή του ονόματος σας στο Μητρώο Μετόχων της εταιρεία αποτελούν αποδείξεις της ιδιοκτησίας σας. Στην περίπτωση λήψης υπηρεσιών ενός αντικαταστάτη μετόχου, τότε η ιδιοκτησία της εταιρείας αποδεικνύεται από το έγγραφο καταπιστεύματος, την πράξη μεταβίβασης, την σύμβαση παροχής υπηρεσιών αντικαταστάτη μετόχου και την δήλωση του πραγματικού δικαιούχου. Ανεξάρτητα από τον τίτλο, το εν λόγω έγγραφο, υπογεγραμμένο από τον αντικαταστάτη μέτοχο, θα επιβεβαιώσει με απόλυτη σιγουριά ποιος είναι ο πραγματικός δικαιούχος της εταιρείας.

Τι είναι το έγγραφο καταπιστεύματος;

Tο έγγραφο καταπιστεύματος είναι ένα νομικό έγγραφο που προσδιορίζει την πραγματική κατοχή κάποιου περιουσιακού στοιχείου – συνήθως μετοχών μιας εταιρείας. Ένα έγγραφο καταπιστεύματος που δίδετε σε σχέση με μία εταιρεία είναι μια γραπτή δήλωση που εκδίδει ο αντικαταστάτης μέτοχος προς τον πραγματικό δικαιούχο. Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει ότι ο αντικαταστάτης μέτοχος κατέχει στην πραγματικότητα τις μετοχές της εταιρείας εκ μέρους και για λογαριασμό του πραγματικού δικαιούχου και όχι για τον ίδιο. Στο εν λόγω έγγραφο θα αναφέρεται σαφώς το όνομα του πραγματικού δικαιούχου ως ο πραγματικός κάτοχος των υπό αναφορά μετοχών και θα επιβεβαιώνει πως ο αντικαταστάτης μέτοχος δεν μπορεί να μεταβιβάσει, να διαπραγματευτεί ή να διαθέσει τις μετοχές με άλλο τρόπο παρά μόνο μετά από ρητές γραπτές οδηγίες του πραγματικού δικαιούχου . Θα αναφέρει επίσης ότι όλα τα δικαιώματα, τα κέρδη, τα μερίσματα και άλλες παροχές που ενδεχομένως προκύπτουν από τις μετοχές αυτές ανήκουν στον πραγματικό δικαιούχο και όχι στον αντικαταστάτη αυτού.

Πώς μπορώ να είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να κλέψετε τα χρήματα μου και να με εκβιάσετε;

Καταρχήν, θα θέλαμε να σας επιβεβαιώσουμε πως δεν διαπράττουμε τέτοιες πράξεις. Τα εισοδήματα μας προέρχονται από την παροχή υπηρεσιών σύστασης, διαχείρισης, διοίκησης καθώς και λογιστικών υπηρεσιών στους πελάτες μας. Ακόμη και ένα μόνο πελάτη να προσπαθήσουμε να εξαπατήσουμε, θα χάσουμε το σύνολο της επιχείρησής μας. Ως αδειοδοτημένη εταιρεία παροχής διοικητικών υπηρεσιών σε εταιρείες, οι λειτουργίες μας εποπτεύονται και ρυθμίζονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Οποιοσδήποτε δυσαρεστημένος πελάτης μπορεί να παραπονεθεί απευθείας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε μία τέτοια περίπτωση οι ενέργειές μας θα τύχουν άμεσης διερεύνησης. Εάν διαπιστωθεί οποιαδήποτε παράβαση από μέρους μας, η εταιρεία μας θα χάσει την άδεια της για παροχή διοικητικών υπηρεσιών, θα τεθεί εκτός λειτουργίας και ίσως και να διωχθεί ποινικά. Από την άποψη αυτή, η δραστηριότητα των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών στην Κύπρο εποπτεύεται και παρακολουθείται στενά όπως εκείνη των τραπεζών ή των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς πρέπει να τηρούμε τα ίδια πρότυπα.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΟΥ

Δεν είμαι κάτοικος Κύπρου – μπορώ να είμαι ο μοναδικός διευθυντής της εταιρείας μου;

Ναί. Ωστόσο, πρέπει να έχετε υπόψη ότι η διαμονή του διευθυντή (ων) είναι ένα από τα κριτήρια βάση των οποίων καθορίζετε η φορολογική κατοικία της ίδιας της εταιρείας. Υπάρχουν βεβαίως και πολλές άλλες μεταβλητές που καθορίζουν τη φορολογική κατοικία μίας εταιρείας – ο τόπος διαμονής των μελών του διοικητικού συμβουλίου είναι μόνο μία από αυτές. Συνεπώς θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πλαίσιο αυτό. Εν προκειμένω, για να αποφευχθεί ακόμη και σε θεωρητικό επίπεδο η αμφισβήτηση του φορολογικού καθεστώτος της εταιρείας, η προφανής επιλογή είναι να εμπλακούν στην εταιρεία μόνο διευθυντές που είναι κάτοικοι Κύπρου (φυσικά ή νομικά πρόσωπα).

Τι είναι η υπηρεσία παροχής διευθυντών;

Είναι το να είναι και να ενεργεί κάποιος ως διευθυντής μίας Κυπριακής εταιρείας. Τα ονόματα, οι διευθύνσεις και οι εθνικότητες των διευθυντών μιας Κυπριακής εταιρείας πρέπει να καταχωρηθούν στο Μητρώο Εταιρειών. Οι πληροφορίες αυτές είναι διαθέσιμες στο κοινό. Επίσης, η κατοικία του διευθυντή της εταιρείας είναι ένα από τα στοιχεία βάση των οποίων καθορίζεται η φορολογική κατοικία της ίδιας της εταιρείας.

Για τους λόγους αυτούς μπορεί αρκετές φορές να μην είναι επιθυμητό ο ιδιοκτήτης μιας Κυπριακής εταιρείας να είναι επίσης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που είναι κάτοικοι χώρων με υψηλoύς συντελεστές φορολογίας.

Οι υπηρεσίες παροχής διευθυντών εκτελούνται από διακεκριμένους παρόχους διοικητικών υπηρεσιών προς εταιρείες, όπως εμάς, ως προαιρετική υπηρεσία. Τα φυσικά πρόσωπα που διορίζονται ως διευθυντές πληρούν τις απαιτήσεις ικανότητας και ήθους και είναι εποπτευόμενοι και εγκεκριμένοι από την αρμόδια αρχή – στην περίπτωσή μας, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η υπηρεσία παροχής διευθυντών μπορεί επίσης να παρέχεται από μία εταιρεία συσταθείσα προς τον σκοπό αυτό.

Υπήρχαν περιπτώσεις στο παρελθόν, κατά τις οποίες ο διευθυντής μιας εταιρείας ενεργούσε ως δήθεν “αντικαταστάτης”, αναθέτοντας όμως πλήρως όλες τις επιχειρησιακές πτυχές της εταιρείας στον πραγματικό δικαιούχο και δεν είχε κανένα ρόλο στις αποφάσεις της εταιρείας οι οποίες λαμβάνονταν αλλού. Αυτή τη στιγμή, μια τέτοια προσέγγιση έχει γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον ιδιοκτήτη της εταιρείας και θεωρείται γενικά ως μη αποδεκτή.

Το να μπορείς να επιδείξεις ότι μία Κυπριακή εταιρεία τυγχάνει επαγγελματικής διαχείρισης από έναν ικανό και ανεξάρτητο διευθυντή είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για φορολογικούς λόγους όσο και για λόγους κανονιστικής συμμόρφωσης. Φυσικά, η πραγματική σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου και ο τρόπος λειτουργίας του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος και το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας.

Έχουν οι πραγματικοί δικαιούχοι μίας Κυπριακής εταιρείας δικαίωμα υπογραφής;

Ο πραγματικός δικαιούχος είναι αυτός που πάντοτε έχει το δικαίωμα να λαμβάνει την τελική απόφαση σε όλα τα σημαντικά στρατηγικά ζητήματα, ενώ η διοίκηση της εταιρείας πρέπει να γίνετε από ένα ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο. Φυσικά, ο πραγματικός δικαιούχος μπορεί να έχει άμεσα δικαιώματα υπογραφής εάν κατέχει θέση αξιωματικού ή οποιαδήποτε διευθυντική θέση στην εταιρεία του. Ο πραγματικός δικαιούχος μπορεί να ενεργεί ως συν-υπογραφών σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, συνήθως για συναλλαγές που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, για λόγους σκοπιμότητας, μπορούν να ανατεθούν μέσω ειδικών πληρεξουσίων περιορισμένα δικαιώματα εκπροσώπησης της εταιρείας- όπως για παράδειγμα, ανάθεση της διαπραγμάτευσης και εκτέλεσης μιας συγκεκριμένης επιχειρηματικής συμφωνίας στο εξωτερικό.

Σε μια εταιρεία η οποία τυγχάνει ορθής διαχείρισης, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει να έχει καν δικαίωμα υπογραφής, καθώς η ορθή διακυβέρνηση μπορεί να γίνει από ένα ικανό διοικητικό συμβούλιο.

Μπορώ να αλλάξω τους διευθυντές της εταιρείας μου;

Ναι, βεβαίως. Η επίσημη διαδικασία παύσης των διευθυντών μίας Κυπριακής εταιρείας και ο διορισμός νέων διευθυντών θα εξαρτηθεί από τη δομή της συγκεκριμένης εταιρείας. Δηλαδή, πόσοι διευθυντές υπάρχουν, ποιοι είναι οι μέτοχοι, ποια είναι η απαραίτητη απαρτία για την λήψη εταιρικών αποφάσεων, ποια είναι η διαδικασία παροχής ειδοποίησης και διεξαγωγής συνελεύσεων μελών ή/και διευθυντών. Στις εταιρείες τις οποίες παρέχονται υπηρεσίες πλήρους διαχείρισης από πάροχο επαγγελματικών υπηρεσιών, η αλλαγή του διευθυντή (ων) ή οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στην εσωτερική διάρθρωση της εταιρείας μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν ο πραγματικός δικαιούχος της εταιρείας ρητά ζητήσει την πραγματοποίηση της αλλαγής αυτής.

Όταν ορισμένες ή όλες οι σημαντικές θέσεις στην Κυπριακή εταιρεία πληρώνονται από τον ίδιο τον πελάτη, μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες συμβούλου σχετικά με την κατάλληλη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και να ετοιμάζουμε και να καταχωρούμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την πραγματοποίηση των αλλαγών αυτών.

Μπορώ να μεταφέρω την Κυπριακή μου εταιρεία από άλλο πάροχο υπηρεσιών σε εσάς;

Ναι, και μπορούμε να σας βοηθήσουμε με τη διαδικασία αυτή.

Η αλλαγή του εγγεγραμμένου γραφείου, του γραμματέα και (ανάλογα με την περίπτωση) των υπολοίπων αξιωματούχων της Κυπριακής εταιρείας σας μπορεί να είναι μία καλή ιδέα στην περίπτωση που δεν είστε ικανοποιημένοι με τον υφιστάμενο παροχέα υπηρεσιών.

Συνήθως, υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό. Ο ένας λόγος είναι οι χρεώσεις. Μια άλλη, πιο σημαντική αιτία για την αλλαγή του παρόχου υπηρεσιών είναι η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Ορισμένοι πάροχοι διοικητικών υπηρεσιών (στους οποίους ενδέχεται να περιλαμβάνονται μεγάλα λογιστικά και δικηγορικά γραφεία) συνήθως έχουν μεγάλο σε όγκο πελατολόγιο. Χωρίς ανάλογες επενδύσεις σε επαγγελματική κατάρτιση και συστήματα, οι πάροχοι αυτοί τείνουν να κατακλύζονται από τεράστιο όγκο εργασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις, να χάνονται προθεσμίες, να γίνονται λάθη τα οποία επιφέρουν χρηματικό κόστος και γενικά να παρατηρείτε αλλοίωση στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν. Συνεπακόλουθα, οι επιχειρήσεις αναζητούν και βρίσκουν καλύτερες υπηρεσίες σε άλλους παρόχους.

Μπορώ να μεταφέρω την Κυπριακή εταιρεία μου από εσάς σε άλλο πάροχο;

Ναι, αν και θα βάλουμε τα δυνατά μας να μην σας δώσουμε λόγο να το πράξετε. Οποιαδήποτε αλλαγή των αξιωματούχων της εταιρείας μπορεί να γίνει με τη λήψη των απαιτούμενων ψηφισμάτων και την καταχώρηση τους στον Έφορο Εταιρειών. Φυσικά, θα χρειαστεί ο νέος πάροχος υπηρεσιών να συμφωνήσει να αναλάβει την εταιρεία σας.

Αν και νομικά η αλλαγή του παρόχου διοικητικών υπηρεσιών είναι αρκετά απλή υπόθεση, οι πελάτες που ενεργούν κακόπιστα (για παράδειγμα, προσπαθούν να αποφύγουν την πληρωμή οφειλόμενων τελών) θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Πολύ απλά, μπορεί να μην βρουν κανέναν άλλο πάροχο που να είναι πρόθυμος να αποδεχθεί την διαχείριση της εταιρείας τους. Ως εκ τούτου, η διατήρηση της κυπριακής εταιρείας σε καλή κατάσταση αποτελεί προτεραιότητα.

Έχω μια εταιρεία εγγεγραμμένη σε άλλη χώρα – μπορώ να την μεταφέρω στην Κύπρο;

Ναί. Μια ξένη εταιρεία, η οποία βρίσκετε σε καλή υπόσταση στη χώρα όπου είναι εγγεγραμμένη, μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται ως εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο. Ωστόσο, η συνέχιση της σε μία άλλη χώρα πρέπει να επιτρέπεται βάσει της νομοθεσίας της χώρας της αρχικής της σύστασης. Οι περισσότερες, αλλά όχι όλες, οι χώρες επιτρέπουν στις εταιρείες που εγγράφηκαν στην δικαιοδοσία τους να συνεχίσουν να υφίστανται ως εταιρείες εγγεγραμμένες σε άλλες δικαιοδοσίες. Η ίδια η διαδικασία συνέχισης είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με μια συνηθισμένη διαδικασία εγγραφής μιας νέα Κυπριακής εταιρείας. Η βασική διαφορά είναι ότι πρέπει να προσκομιστούν στον Έφορο Εταιρειών ορισμένα συμπληρωματικά έγγραφα, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η νομική ύπαρξη και η καλή υπόσταση της εταιρείας καθώς και το γεγονός πως η απόφαση της αλλοδαπής εταιρείας να συνεχίσει ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης στην Κύπρο λήφθηκε νομότυπα. Αυτά τα έγγραφα θα πρέπει να συγκεντρωθούν από τον ιδιοκτήτη της εν λόγω εταιρείας, από την υφιστάμενη δικαιοδοσία της εταιρείας. Συνεπώς, η διαδικασία συνέχισης δεν είναι μία διαδικασία η οποία γίνετε αυτόματα αλλά απαιτεί κάποια συνεισφορά από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας. Το όνομα της εταιρείας θα πρέπει επίσης να είναι διαθέσιμο στην Κύπρο, διαφορετικά η “συνεχιζόμενη” εταιρεία θα πρέπει να αλλάξει το όνομα της με ένα όνομα που είναι διαθέσιμο στην Κύπρο. Η έρευνα αναφορικά με την διαθεσιμότητα του ονόματος και η κράτηση του μπορούν να πραγματοποιηθούν εκ των προτέρων.

Το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας συνέχισης είναι η μετατροπή της ξένης εταιρείας σε εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο. Η νέα αυτή Κυπριακή εταιρεία θα παραμείνει ο νόμιμος κάτοχος όλων των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της “παλαιάς” εταιρείας, με μόνη διαφορά την χώρα εγγραφής της εταιρείας, η οποία θα είναι η Κύπρος αντί της προηγούμενης δικαιοδοσίας.

Αν κάποιος ερευνήσει την Κυπριακή εταιρεία μου, ποια δεδομένα θα αποκαλυφθούν;

Τα δεδομένα που φαίνονται στα δημόσια αρχεία είναι συνήθως το όνομα της Εταιρείας, η ημερομηνία εγγραφής της, ο αριθμός εγγραφής της, η κατάσταση της Εταιρείας (δηλ. αν είναι ενεργή, διαλυμένη, δημόσια), ο Διευθυντής/ες, ο Γραμματέας, η διεύθυνση εγγεγραμμένου γραφείου της, ο μέτοχος/οι, μέχρι ποιο έτος κατέβαλε ετήσιο τέλος και οι τελευταίες 20 καταχωρήσεις στον φάκελο της Εταιρείας στον Έφορο Εταιρειών σχετικά με οποιεσδήποτε αλλαγές πραγματοποιήθηκαν στην εταιρεία κλπ. Τα ονόματα των πραγματικών δικαιούχων δεν είναι δημόσια, αλλά βρίσκονται στον φάκελο που διατηρεί ο πάροχος υπηρεσιών (όπου παραμένουν αυστηρά εμπιστευτικοί).

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΜΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΟΥ

Γιατί χρειάζεται τα εταιρικά έγγραφα της εταιρείας μου να είναι πιστοποιημένα και apostilled;

Προκειμένου να καταστούν αποδεκτά τα έγγραφα σε μία άλλη χώρα – εκτός από την χώρα στην οποία εκδόθηκαν. Χωρίς πιστοποίηση και (συχνά) νομιμοποίηση με apostille, ενδέχεται να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εμπορικά ή επαγγελματικά έγγραφα που εκδίδονται από μια Κυπριακή εταιρεία στη χώρα σας ή σε οποιαδήποτε χώρα σχεδιάζετε να διεξάγετε εργασίες. Αυτό συμβαίνει γενικά με όλα τα έγγραφα που εκδίδονται στο εξωτερικό.

Εάν επιθυμείτε να ανοίξετε τραπεζικό λογαριασμό για την Κυπριακή σας εταιρεία, να αγοράσετε ακίνητα ή οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που απαιτεί δημόσια εγγραφή, να δημιουργήσετε ένα υποκατάστημα ή θυγατρική της εταιρείας σας ή να προβείτε σε οποιαδήποτε παρόμοια συναλλαγή όπου θα πρέπει να παρουσιάσετε τα έγγραφα της εταιρείας σε ένα επίσημο τρίτο πρόσωπο εκτός Κύπρου, τα έγγραφά σας πρέπει να φέρουν σφραγίδα apostille ώστε να γίνουν αποδεκτά.

Σε αντίθεση με το τι μπορεί να υπονοεί το όνομα, η ορολογία apostille δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία. Η πιστοποίηση apostille είναι η ονομασία μιας επίσημης διαδικασίας, σύμφωνα με την οποία τα επίσημα έγγραφα που εκδίδονται σε μία χώρα πιστοποιούνται με πανομοιότυπο τρόπο. Φέροντας την πιστοποίηση αυτή, έγγραφα από μια χώρα γίνονται αποδεκτά σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η διαδικασία αυτή θεσπίστηκε με τη Σύμβαση της Χάγης του 1961. Σήμερα σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου συμμετέχουν σε αυτήν τη Σύμβαση – αν και υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις.

Στην διαδικασία για πιστοποίηση με apostille, μετά την υπογραφή ενός λειτουργού, ο οποίος έχει πιστοποιήσει το έγγραφο εγχώρια (συνήθως, ένας πιστοποιών υπάλληλος ή ο έφορος εταιρειών) ακολουθεί μία δεύτερη πιστοποίηση. Μια ειδική σφραγίδα ή αυτοκόλλητο, το οποίο ονομάζεται “Apostille”, επισυνάπτεται επί του εγγράφου. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το “Apostille” δεν επιβεβαιώνει το πραγματικό περιεχόμενο του εγγράφου, αλλά απλώς πιστοποιεί ότι η πρώτη πιστοποίηση – που έγινε από πιστοποιών υπάλληλο ή κυβερνητικό αξιωματούχο – είναι πραγματική και πως αυτός που έχει πιστοποιήσει το έγγραφο έχει τα σχετικά δικαιώματα και εξουσίες να κάνει την εν λόγω πιστοποίηση. Επί της ουσίας, το “Apostille” είναι η επίσημη επιβεβαίωση της θέσης και των εξουσιών του πιστοποιών υπάλληλου ή του κυβερνητικού αξιωματούχου. Το Apostille συνήθως εκδίδεται από ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό τμήμα – για παράδειγμα στην Κύπρο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Η πλήρης νομιμοποίηση των εγγράφων για διεθνείς σκοπούς δεν είναι πάντοτε απαραίτητη. Ο παραλήπτης (στον οποίο πρέπει να παρουσιάσετε τα έγγραφα) θα πρέπει να είναι πάντα σε θέση να αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να πιστοποιηθούν τα έγγραφα. Εμείς στη συνέχεια μπορούμε να ετοιμάσουμε τα έγγραφα ακριβώς όπως απαιτείται.

Τι είναι το πιστοποιητικό καλής υπόστασης;

Το πιστοποιητικό καλής υπόστασης είναι ένα επίσημο έγγραφο που εκδίδεται από τον Έφορο Εταιρειών. Το πιστοποιητικό καλής υπόστασης επιβεβαιώνει ότι μια συγκεκριμένη εταιρεία υφίσταται νόμιμα, έχει συμμορφωθεί με όλες τις διοικητικές απαιτήσεις ως προς την παρουσία της στο επίσημο μητρώο και έχει καταβάλει όλα τα κυβερνητικά τέλη και, ως εκ τούτου, βρίσκεται “σε καλή υπόσταση” στο Μητρώο Εταιρειών κατά την ημερομηνία έκδοσης του εν λόγω πιστοποιητικού.

Το πιστοποιητικό καλής υπόστασης χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώσει επίσημα την υφιστάμενη νομική ύπαρξη μιας Κυπριακής Εταιρείας η οποία είναι εγγεγραμμένη ήδη για κάποιο χρονικό διάστημα. Το εν λόγω πιστοποιητικό επιβεβαιώνει ότι το καθεστώς της ως ανεξάρτητης νομικής οντότητας (νομικού πρόσωπού) δεν έχει ανακληθεί, ότι η εταιρεία αυτή δεν έχει συγχωνευθεί με άλλη εταιρεία, δεν έχει καταχωρηθεί αίτημα εκκαθάρισης της και ότι δεν έχει διαγραφεί.

Πολλές τράπεζες συνηθίζουν να ζητούν τακτικά την παροχή καινούργιων πιστοποιητικών καλής υπόστασης των εταιρειών που διατηρούν λογαριασμό, αφού μία εταιρεία συμπληρώσει πρώτα ένα έτος εγγραφής, Ένας πιθανός πελάτης ή προμηθευτής μπορεί να ζητήσει ένα τέτοιο πιστοποιητικό ως απόδειξη πως η εταιρεία σας βρίσκεται σε νόμιμη ύπαρξη. Το πιστοποιητικό καλής υπόστασης μπορεί να ζητηθεί και να ληφθεί από τον Έφορο Εταιρειών, οποτεδήποτε. Αυτή είναι μία συνήθεις υπηρεσία την οποία παρέχουμε. Καθώς το πιστοποιητικό καλής υπόστασης είναι βασικά μία επιβεβαίωση πως η εταιρεία είναι “υγιείς” την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δεν υπάρχει νόημα να ζητήσουμε την έκδοση του εν λόγω πιστοποιητικού εκ των προτέρων, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη.

Εάν με την πάροδο του χρόνου η Κυπριακή εταιρεία δεν έχει συντηρηθεί ορθά ή δεν έχει καταβάλει τα κρατικά τέλη που οφείλει, μπορεί να χάσει το καθεστώς της καλής υπόστασης της και, τελικά, να διαγραφεί από το Μητρώο Εταιρειών. Για τέτοιες εταιρείες, νοείται πως, δεν μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό καλής υπόστασης, έως ότου πληρωθούν όλα τα καθυστερημένα τέλη και αποκατασταθεί το καθεστώς καλής υπόστασης της εταιρείας. Η επαναφορά μιας εταιρείας που έχει διαγραφεί, είναι δυνατή, πλην όμως είναι δαπανηρή και χρονοβόρα.

Στην Κύπρο, οι κύριες πληροφορίες για οποιαδήποτε Κυπριακή εταιρεία (συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος της εταιρείας) μπορούν να ληφθούν δωρεάν από οποιονδήποτε, καθώς αυτές οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών Κύπρου.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

Ποιές μεθόδους πληρωμής αποδέχεστε;

Δεχόμαστε πληρωμές μέσω όλων των κύριων πιστωτικών κάρτών και μεταφοράς μέσω τραπέζας σε Ευρώ (μεταφορές μέσω SEPA ή SWIFT). Από πελάτες με καθιερωμένο ιστορικό συναλλαγών και συπληρωμένες τις απαιτήσεις δέουσας επιμέλειας, μπορούμε επίσης να αποδεχθούμε πληρωμή μέσω PayPal και άλλων συστημάτων ηλεκτρονικού χρήματος. Οι πληρωμές σε μετρητά γενικά αποθαρρύνονται, αλλά εξακολουθούν να γίνονται αποδεκτές σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Ποια είναι η πολιτική σας αναφορικά με την επιστροφή χρημάτων;

Σε γενικές γραμμές – δεν είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων όταν η εντολή σύστασης εταιρείας έχει επιβεβαιωθεί από τον πελάτη, έχει ληφθεί και έχουν ήδη γίνει ενέργειες για την σύστηση της εταιρείας. Μέρος των καταβληθέντων τελών καταβάλλεται στην κυβέρνηση – και η κυβέρνηση δεν παρέχει επιστροφές χρημάτων. Το ίδιο και εμείς.

Κατ ‘εξαίρεση όμως μπορούμε να επιστρέψουμε ήδη καταβληθηθέντα ποσά ή μέρως αυτών σε περίπτωση σύστασης νέας εταιρείας που ακυρώνεται για σοβαρούς λόγους – ειδικά εάν τα έγγραφα της εταιρείας βρήσκονται ακόμη στην κατοχή μας και δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί συναλλαγές από τη νέα εταιρεία.

Έχω αγοράσει μια Κυπριακή εταιρεία και δεν την χρησιμοποίησα ποτέ – μπορώ να σας την επιστρέψω και να μου επιστέψετε πίσω τα ποσά που κατέβαλα για αυτήν;

Όχι. Καθώς, είναι αδύνατο να επαληθεύσουμε ότι η εταιρεία δεν έχει ήδη συμμετάσχει σε συμφωνίες ή έχει αναλάβει υποχρεώσεις. Σε καμία περίπτωση αποδεχόμαστε την επιστροφή εταιρείας ή προχωρούμε στην μεταπώληση εταιρειών η οποίες έχουν ήδη μεταφερθεί στον πελάτη. Ωστόσο, μπορείτε εσείς να μεταπωλήσετε την εταιρεία σας σε οποιονδήποτε συμφωνήσει να την αγοράσει από εσάς. Σε αυτή την περίπτωση θα σας βοηθήσουμε με όλες τις αλλαγές που είναι απαραίτητο να γίνουν στην εσωτερική δομή της εταιρείας ώστε να την μεταφέρετε επίσημα σε νέο ιδιοκτήτη.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Μήπως μια Κυπριακή εταιρεία έρχεται με δικό της τραπεζικό λογαριασμό;

Από τεχνικής άποψης, δεν υπάρχει τέτοια απαίτηση. Ωστόσο, για διάφορους πρακτικούς λόγους είναι καλύτερο για μια Κυπριακή εταιρεία να έχει εγχώριο τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο. Η παροχή βοήθειας για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού αποτελεί μία από τις συνήθεις υπηρεσίες μας. Δύναται επίσης μια Κυπριακή εταιρεία να ανοίξει και να λειτουργεί τραπεζικούς λογαριασμούς οπουδήποτε εκτός Κύπρου.

Μπορείτε να μου εγγυηθείτε ότι θα ανοιχθεί τραπεζικός λογαριασμός για τη νέα μου εταιρεία;

Όχι. Η εγγραφή μιας Κυπριακής εταιρείας είναι μια αρκετά τυποποιημένη διαδικασία. Αντίθετα, το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, ακόμη και για την ίδια την νέα εταιρεία, δεν γίνετε αυτόματα. Η επιτυχία ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού δεν εξαρτάται από εμάς. Εξαρτάται κυρίως από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας. Το καθεστώς της εταιρείας και η δομή της εταιρείας έχουν δευτερεύουσα σημασία κατά το άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού. Τα ποιο σημαντικά κριτήρια για το άνοιγμα του λογαριασμού είναι το προσωπικό και επιχειρηματικό υπόβαθρο του πραγματικού δικαιούχου. Η βασική προϋπόθεση για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού εταιρείας είναι η παροχή σαφείς και λογικών στοιχείων στην τράπεζα όσον αφορά την επιδιωκόμενη δραστηριότητα της εταιρείας και το προσωπικό υπόβαθρο των πραγματικών δικαιούχων της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της νόμιμης πηγής των κεφαλαίων τους . Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να προετοιμαστούμε για τον πελάτη, μόνο ο ίδιος ο πελάτης μπορεί να βρει αυτές τις πληροφορίες.

Γιατί χρεώνετε ένα τέλος για τη παροχή βοήθειας με το άνοιγμα του λογαριασμού;

Η παροχή συστάσεων για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού είναι μια επαγγελματική υπηρεσία, η οποία απαιτεί χρόνο και προσπάθεια εκ μέρους μας. Είμαστε εγκεκριμένοι από την αρμόδια αρχή για να μπορούμε να παρέχουμε μια τέτοια υπηρεσία κατά την οποία παραπέμπουμε τον πελάτη μας στην τράπεζα και φέρουμε μια συγκεκριμένη ευθύνη σε σχέση με αυτό. Βοηθάμε επίσης τον πελάτη να συμπληρώνει τις αιτήσεις ανοίγματος λογαριασμού, και του παρέχουμε συστάσεις σχετικά με τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται και τον τρόπο με τον οποίο θα παρέχονται. Μετά την ολοκλήρωση του φακέλου της αίτησης ανοίγματος λογαριασμού, συστήνουμε τον πελάτη σε συγκεκριμένο λειτουργό εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζας. Στη συνέχεια, ο τραπεζίτης θα αναλάβει απευθείας την όλη διαδικασία της αίτησης. Η παροχή συστάσεων για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού είναι μια εφάπαξ υπηρεσία.

Συχνά η συμμετοχή μας στη διαδικασία ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την αξιολόγηση των αναγκών και του ιστορικού των πελατών, προκειμένου να υποδείξουμε ποια θα ήταν η πιο κατάλληλη τράπεζα που θα μπορούσε να προσεγγίσει.

Κατά τη διαδικασία ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού, δαπανούμε αρκετό χρόνο για να βοηθήσουμε τον πελάτη με την αίτηση ανοίγματος λογαριασμού. Στην πραγματικότητα, ο χρόνος που δαπανάται από το μέλος του προσωπικού που θα αναλάβει την παροχή της εν λόγω υπηρεσίας υπερβαίνει κατά πολύ τον χρόνο που απαιτείται για την ίδρυση της Κυπριακής εταιρείας. Ως εκ τούτου, είναι λογικό ότι αυτή η υπηρεσία συνεπάγεται ένα τέλος, το οποίο είναι στην πραγματικότητα χαμηλό σε σχέση με την συνεισφορά μας.

Η υπηρεσία που αφορά την παροχή συστάσεων για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού είναι προαιρετική. Τίποτα δεν εμποδίζει τους ιδιοκτήτες της εταιρείας από το να προσεγγίσουν οι ίδιοι, κατά την κρίση τους, οποιαδήποτε τράπεζα. Με την σειρά μας, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να χρειαστεί η εταιρεία κατά τη διαδικασία της αίτησης ανοίγματος λογαριασμού.

Θα έχω επιστροφή χρημάτων αν πληρώσω για την υπηρεσία παροχής σύστασης για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, αλλά τελικώς η τράπεζα απορρίψει την αίτηση μου;

Όχι. Η καταβολή τέλους για την παροχή υπηρεσιών σύστασης για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού δεν εγγυάται το άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού. Είναι ένα τέλος υπηρεσιών, για το χρόνο και την προσπάθειά μας να βοηθήσουμε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανοίγματος λογαριασμού. Η τελική απόφαση εναπόκειται πάντα στην τράπεζα και δεν είμαστε σε θέση να την επηρεάσουμε.

Η επιτυχία ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού εξαρτάται κυρίως από τα στοιχεία του πραγματικού δικαιούχου, το ιστορικό του, το επιχειρηματικό του μοντέλο και τις πηγές του πλούτου του. Αυτές οι πληροφορίες παρέχονται στην τράπεζα από τον ίδιο τον πελάτη, όχι από εμάς. Στην ουσία, η τράπεζα θα προσπαθήσει να καθορίσει πόσο ασφαλής και πολύτιμος είναι ένας δυνητικός πελάτης για την τράπεζα. Αξίζει να αποδεχθεί τον νέο πελάτη, ή μήπως πρόκειται μόνο για ένα πελάτη ο οποίος μελλοντικά να αποτελέσει πρόβλημα; Εξαιτίας αυτών των προβληματισμών, οι τράπεζες μερικές φορές απορρίπτουν νέες αιτήσεις ανοίγματος λογαριασμού. Πριν από την υποβολή αίτησης στην τράπεζα, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρέχουμε μια πιθανολόγηση ως προς την επιτυχία ανοίγματος λογαριασμού, εκτιμώντας την πιθανή επιτυχία ή αποτυχία, με βάση τις γνώσεις μας σε παρόμοιες προηγούμενες περιπτώσεις. Η τελική απόφαση, πάντως, εναπόκειται πάντοτε στην τράπεζα!

Πρέπει να επισκεφτώ την τράπεζα για το άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού της νέας εταιρεία μου;

Ναι. Μία προσωπική συνάντηση της τράπεζας με τον πραγματικό δικαιούχο αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για ένα επιτυχημένο άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού – στο βαθμό που αυτό θεωρείται υποχρεωτικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κανόνες αναφορικά με την εξακρίβωση των στοιχείων ενός πελάτη δίνουν μεγάλη έμφαση και αξία σε μια προσωπική συνάντηση με τον πελάτη, σε αντίθεση με την κατοχή μόνο ενός αρχείου εγγράφων.

Ποιο είναι το χρονικό πλαίσιο για το άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού της εταιρείας στην Κύπρο;

Ο χρόνος ξεκινά από την στιγμή που η τράπεζα λάβει την ολοκληρωμένη αίτηση ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού. Η αίτηση ανοίγματος λογαριασμού πρέπει να περιέχει ορισμένα έγγραφα και πληροφορίες από τον πραγματικό δικαιούχο. Νοείται, πως εμείς δεν μπορούμε να επηρεάσουμε το χρόνο που έχει ο πελάτης για να συμπληρώσει αυτά τα έντυπα και να αποκτήσει αυτά τα έγγραφα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τράπεζα θα ζητήσει ορισμένες διευκρινίσεις ή επιπλέον έγγραφα από τον αιτούντα. Τότε, προφανώς, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρις ότου να παρέχει ο πελάτης τις πληροφορίες ή τα έγγραφα αυτά. Συμπερασματικά, είναι δύσκολο να καθοριστεί ακριβές χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα του λογαριασμού, καθώς ρόλο επίσης παίζει και ο φόρτος εργασίας του τραπεζικού τμήματος που θα επεξεργαστεί την αίτηση. Έτσι, από τη στιγμή της υποβολής της αίτησης στην τράπεζα, μπορεί να πάρει από δυο μέρες έως μερικές εβδομάδες για να την επεξεργαστεί η τράπεζα.

Ποιος θεωρείτε ως ο “υπογράφων λογαριασμού”;

Ο υπογράφων ενός λογαριασμού είναι ένα άτομο το οποίο έχει δικαιώματα υπογραφής στον τραπεζικό λογαριασμό. Τα δικαιώματα αυτά παρέχονται με εντολές της Εταιρείας (μέσω της έκδοση ψηφίσματος, υπογεγραμμένο από τον Διευθυντή της Εταιρείας, με το οποίο αποφασίζετε όπως η εταιρεία ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό και διορίσει συγκεκριμένα άτομα ως υπογράφοντες του λογαριασμού). Ένας υπογράφων λογαριασμού μπορεί να “υπογράψει” στο λογαριασμό – που σημαίνει ότι μπορεί να εκτελέσει μεταφορές, να υπογράψει επιταγές και να διαθέσει τα χρήματα που βρίσκονται στον λογαριασμό. Ένας υπογράφων λογαριασμού μπορεί να έχει είτε το μοναδικό δικαίωμα υπογραφής είτε από κοινού δικαίωμα υπογραφής με άλλο πρόσωπο. Στην δεύτερη περίπτωση, θα χρειάζονται δύο υπογραφές για να εκτελεστεί μια συναλλαγή. Υπάρχει πληθώρα επιλογών στον τρόπο διαμόρφωσης των δικαιωμάτων των κοινών υπογραφόντων σε έναν τραπεζικό λογαριασμό.

Υπό κανονικές συνθήκες, σε μία εταιρεία η πιο προφανής επιλογή είναι πως ο διευθυντής της εταιρείας θα είναι επίσης και ο υπογράφων του λογαριασμού. Ωστόσο, ένα οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο μπορεί να είναι υπογράφων του λογαριασμού μιας εταιρείας – ακόμη και αν το εν λόγω πρόσωπο δεν συνδέεται επισήμως με την εταιρεία.

Ο διευθυντής θα εκτελεί ταυτόχρονα και χρέη υπογράφοντα σε τραπεζικό λογαριασμό;

Σύμφωνα με τις βασικές αρχές της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης, ο διευθυντής της εταιρείας πρέπει να έχει τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Επομένως, είναι απαραίτητο όπως ο διευθυντής ασκεί και καθήκοντα υπογράφοντος στον εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό. Φυσικά, μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύστημα συμπληρωματικής επαλήθευσης – για παράδειγμα, όταν οι συναλλαγές υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό να απαιτείται και η έγκριση και άλλου αξιωματούχο.

Εάν οι λογαριασμοί της εταιρείας ελέγχονται πλήρως από κάποιον άλλο, ενώ ο διευθυντής της εταιρείας εκτελεί απλά καθήκοντα «αντικαταστάτη» χωρίς να έχει πραγματικό έλεγχο, αυτό αποτελεί πρωταρχική ένδειξη πως η ίδια η εταιρεία δεν είναι πραγματική είναι πως χρησιμοποιείται από τους ιδιοκτήτες για την εξυπηρέτηση προσωπικών επιχειρηματικών τους υποθέσεων. Κατά συνέπεια, αυτό δύναται να συνεπάγεται σημαντικές φορολογικές επιπτώσεις για τους ίδιους τους ιδιοκτήτες.

Φυσικά, τίποτα δεν εμποδίζει τον ιδιοκτήτη της εταιρείας από το να ενεργεί και ως διευθυντής της. Εν προκειμένω όμως, η προσωπική φορολογική κατοικία του ιδιοκτήτη θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο, καθώς μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως φορολογική κατοικία της ίδιας της εταιρείας.

Μπορώ να ανοίξω λογαριασμό για την Κυπριακή εταιρεία μου χωρίς τη βοήθειά σας;

Ναι, φυσικά. Ανάλογα με το καθεστώς σας στην εταιρεία (μόνο αν είστε πραγματικός δικαιούχος ή μέτοχος ή διευθυντής ή συνδυασμός αυτών), μπορείτε να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε τράπεζα και να υποβάλετε αίτηση ανοίγματος λογαριασμού – συμπεριλαμβανομένων τραπεζών εκτός Κύπρου. Λάβετε υπόψη σας ότι οι Κυπριακές εταιρείες πρέπει να διεξάγουν πλήρη και σωστό λογιστικό έλεγχο και να υποβάλλουν ετησίως ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις – επομένως, θα πρέπει να παρέχονται πλήρεις πληροφορίες στους λογιστές της εταιρείας (που μπορεί είμαστε είτε εμείς είτε αλλοι) και τους ελεγκτές.

Μπορώ να ανοίξω έναν προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο;

Ναι, μπορεί να σας παρασχεθεί μία τέτοια υπηρεσία. Εξαρτάται βέβαια από το εάν η τράπεζα θα είναι πρόθυμη να ανοίξει έναν προσωπικό λογαριασμό για ένα συγκεκριμένο άτομο. Και πάλι, το προσωπικό υπόβαθρο του συγκεκριμένου ατόμου θα είναι η πιο σημαντική παράμετρος.

Μοιράζεται η Κύπρος τις πληροφορίες του τραπεζικού λογαριασμού με τη φορολογική μου αρχή;

Υπάρχουν διάφορα διεθνή συστήματα ανταλλαγής πληροφοριών. Τα δύο με τις πιο σημαντικά είναι το συστήµα αναφοράς πιστωτή (ΣΑΠ- CRS) του ΟΟΣΑ και το FATCA – νόμος περί φορολογικής συμμόρφωσης αλλοδαπών λογαριασμών. Tο FATCA αφορά πολίτες των ΗΠΑ, ενώ το ΣΑΠ αφορά όλους τους υπόλοιπους.

Η Κύπρος, όπως και ένας μεγάλος αριθμός χωρών παγκοσμίως, έχει προσχωρήσει στο ΣΑΠ. Ο Για τον κατάλογο όλων των συμμετεχουσών δικαιοδοσιών πιέστε: http://www.oecd.org/tax/transparency/AEOI-commitments.pdf

Στα πλαίσια του ΣΑΠ, οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να προσδιορίζουν τους τελικούς πραγματικούς δικαιούχους όλων των λογαριασμών (στην περίπτωση εταιρικών λογαριασμών, τους πραγματικούς δικαιούχους των εταιρειών) και να καθορίζουν τον τόπο της φορολογικής κατοικίας τους. Για τον λόγο αυτό, οι τράπεζες συνήθως απαιτούν να τους δοθεί ο προσωπικός αριθμός φορολογικού μητρώου, ένα αντίγραφο μιας φορολογικής δήλωσης ή ενός πιστοποιητικού φορολογουμένου.

Στη συνέχεια, αν ο κάτοχος του λογαριασμού έχει τη φορολογική κατοικία του σε μια χώρα-μέλος της ΣΑΠ, η τράπεζα θα συλλέξει τις πληροφορίες για τα στοιχεία του λογαριασμού και τα υπόλοιπα κατά το τέλους του έτους, όλων των λογαριασμών, στους οποίους το συγκεκριμένο πρόσωπο ασκεί σημαντικό έλεγχο και θα αναφέρει τις πληροφορίες αυτές μέσω του κεντρικού συστήματος του ΣΑΠ στη φορολογική αρχή της χώρας όπου ο κάτοχος του λογαριασμού έχει τη φορολογική του κατοικία. Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις όσον αφορά τους προ υπάρχοντες λογαριασμούς και τους λογαριασμούς που παράγουν παθητικό εισόδημα. Γενικά, ωστόσο, πρέπει να θεωρηθεί ότι η εγχώρια φορολογική αρχή σας θα μάθει για την ύπαρξη την ξένης εταιρεία σας και για τα κέρδη της. Ως εκ τούτου, είναι πάντοτε η συμβουλή μας προς οποιονδήποτε, όπως η στρατηγική σας δεν πρέπει να βασίζεται στην μυστικότητα, αλλά στη βάση της νομιμότητας. Με άλλα λόγια, η αλλοδαπή επιχείρησή σας πρέπει να είναι σε θέση να αντέξει τον νόμιμο έλεγχο, ακόμα και αν είναι απολύτως διαφανής.

ΕΤΗΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Ποια είναι τα ετήσια τέλη ανανέωσης μιας Κυπριακής εταιρείας;

Τα ετήσια τέλη ανανέωσης είναι οι κυβερνητικές και επαγγελματικές αμοιβές που η εταιρεία σας πρέπει να καταβάλλει κάθε χρόνο για να διατηρηθεί σε καλή νομική υπόσταση. Ορισμένα από τα τέλη αυτά είναι σταθερά – όπως το Ετήσιο Τέλος που καταβάλλετε στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου (Ευρώ 350) και τα τέλη παροχής υπηρεσιών εγγεγραμμένου γραφείου και γραμματέα. Ορισμένα άλλα τέλη δύνανται να μεταβάλλονται – όπως για παράδειγμα, τα λογιστικά τέλη και τα τέλη ελέγχου εξαρτώνται από τον όγκο και την πολυπλοκότητα των συναλλαγών της εταιρείας κατά τη διάρκεια του έτους. Με βάση τη διάρθρωση του κόστους και των εσόδων της εταιρείας, μπορεί να υπάρχει ή να μην υπάρχει πληρωτέος εταιρικός φόρος στην Κυπριακή Δημοκρατία (ο υψηλότερος δυνατός φορολογικός συντελεστής είναι 12,5%). Φυσικά, όλα τα επαγγελματικά τέλη και χρεώσεις σε σχέση με τη διαχείριση της Κυπριακής εταιρείας σας εκπίπτουν φορολογικά.

Από ποια μέρη αποτελούνται τα ετήσια τέλη ανανέωσης;

Τα ετήσια τέλη ανανέωσης αποτελούνται από δύο βασικά μέρη – υποχρεωτικά τέλη και προαιρετικά τέλη. Τα υποχρεωτικά τέλη καλύπτουν τα ελάχιστα που είναι απαραίτητα να γίνουν για τη διατήρηση της εταιρείας σε καλή υπόσταση. Τα προαιρετικά τέλη χρεώνονται για υπηρεσίες που υπόβοηθούν τις εταιρείες, αλλά δεν είναι απολύτως απαραίτητες. Συνήθως, ο τύπος και το ποσό των προαιρετικών τελών εξαρτώνται από την ακριβή διαμόρφωση της εταιρείας. Τα προαιρετικά τέλη μπορούν να υπολογιστούν βάσει του χρόνου που διατέθηκε ή ως πάγιο συμφωνηθέν τέλος.

Τα υποχρεωτικά τέλη περιλαμβάνουν πάντοτε (α) το Ετήσιο Τέλος που καταβάλλετε στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου και (β) τα τέλη παροχής υπηρεσιών εγγεγραμμένου γραφείου και γραμματέα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με την ιδιοκτησία και την δομή διαχείρισης της εταιρείας, χρεώνεται επίσης ετήσιο τέλος συμμόρφωσης για το χρόνο που δαπανάται για την ενημέρωση του φακέλου συμμόρφωσης της εταιρειας.

Το Ετήσιο Τέλος που καταβάλλετε στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου είναι ουσιαστικά ένα πάγιο κρατικό τέλος που καταβάλλεται από όλες τις εταιρείες. Καταβάλετε επιπρόσθετα από κάθε άλλη εταιρική φορολογική υποχρέωση που ενδεχομένως να πρέπει να καταβάλει η εταιρεία ανάλογα με τις δραστηριότητες της.

Τα τέλη παροχής υπηρεσιών εγγεγραμμένου γραφείου και γραμματέα είναι ένα επαγγελματικό τέλος. Καταβάλλεται στους διαχειριστές της εταιρείας για τον ρόλο τους, ως επίσημο σημείο επαφής μεταξύ της εταιρείας και της Κυπριακής κυβέρνησης. Η αμοιβή αυτή καλύπτει επίσης τη χρήση διεύθυνσης του γραφείου ως διεύθυνση του εγγεγραμμένου γραφείου της Κυπριακής εταιρείας, σε περίπτωση που η εταιρεία δεν έχει ακόμη αποκτήσει δικά της ξεχωριστά γραφεία. Τα τέλη παροχής υπηρεσιών εγγεγραμμένου γραφείου και γραμματέα καλύπτουν επίσης τις ελάχιστες διοικητικές υπηρεσίες που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς του περί Εταιρειών Νόμου της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης της κατάχωρησης των ετήσιων εκθέσεων.

Τα προαιρετικά τέλη θα καταβάλλονται για τυχόν παροχή πρόσθετων διοικητικών υπηρεσιών. Τέτοιες προαιρετικές υπηρεσίες περιλαμβάνουν: α) υπηρεσίες διευθυντών, (β) υπηρεσίες μετόχων, γ) λογιστικές υπηρεσίες, δ) υπηρεσίες υπογραφών τραπεζικών λογαριασμών, γ) τέλη ελέγχου, δ) διάφορες νομικές και διοικητικές υπηρεσίες, οι οποίες χρεώνονται είτε με πάγια χρέωση είτε μπορούν να υπολογιστούν βάσει του χρόνου που διατέθηκε.

Για λόγους απλούστευσης, τα πάγια ετήσια τέλη ανανέωσης συνήθως τιμολογούνται μία φορά το χρόνο, αφορουν το επόμενο έτος και πληρώνονται προκαταβολικά. Τα τέλη παροχής λογιστικών υπηρεσιών και τα τέλη παροχής διοικητικών υπηρεσιών μπορούν να τιμολογούνται χωριστά, σε μηνιαία, τριμηνιαία ή ετήσια βάση, ανάλογα με τον όγκο και την πολυπλοκότητα τους.

Τι πρόκειται να συμβεί εάν δεν καταβάλω τα ετήσια τέλη ανανέωσης;

Η Κυπριακή εταιρεία σας θα διαγραφεί από το Μητρώο του Εφόρου Εταιρειών για μη συμμόρφωση με τα θεσμικά της καθήκοντα. Η παράληψη υποβολής φορολογικών δηλώσεων θα επιφέρει διοικητικές κυρώσεις. Η μη καταβολή οποιουδήποτε οφειλόμενου ποσού φόρου θα προκαλέσει επιβολή προσθέτων τόκων επί των οφειλόμενων ποσών και δύναται να καταχωρηθεί δικαστική υπόθεση.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μια εταιρεία έχει διαγραφεί από το Μητρώο του Εφόρου Εταιρειών λόγω μη συμμόρφωσης, εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη για τυχόν οφειλόμενα και μη καταβληθέντα ποσά μέσω των λοιπών περιουσιακά της στοιχείων. Η εταιρεία αυτή παραμένει επίσης υπεύθυνη για όλα τα χρέη και τις υποχρεώσεις της. Κάθε πιστωτής μπορεί νομίμως να προβάλει απαίτηση έναντι μιας διαγραμμένης εταιρείας και να επιδιώξει την είσπραξη αυτών των χρεών μέσω δικαστηρίου, αφού πρώτα την επαναφέρει με ανάλογη δικαστική αίτηση.

Μια εταιρεία που έχει διαγραφεί δεν μπορεί νομίμως να συνεχίσει να εμπορεύεται ή να διενεργεί συναλλαγές και οι διευθυντές, οι μέτοχοι, οι διαχειριστές και οι ιδιοκτήτες της δεν επιτρέπεται να διενεργούν συναλλαγές με τα περιουσιακά στοιχεία της Εταιρείας. Εάν το κάνουν, μπορεί να είναι προσωπικά υπεύθυνοι για οποιεσδήποτε οφειλές ή νομικές συνέπειες προκύψουν από αυτές τις συναλλαγές. Στην περίπτωση που η εταιρεία που έχει διαγραφεί συνεχίσει να λειτουργεί από διορισμένα τρίτα πρόσωπα εκ μέρους και για λογαριασμό του πραγματικού δικαιούχου και σύμφωνα με τις οδηγίες του, η προσωπική ευθύνη θα επεκταθεί και στον πραγματικό δικαιούχο. Ουσιαστικά, η διαγραφή μιας εταιρείας έχει ως αποτέλεσμα όλα τα περιουσιακά της στοιχεία να παγοποιηθούν έως ότου η εταιρεία αποκατασταθεί σε καλή υπόσταση – ή μέχρι να διαλυθεί νόμιμα.

Είναι δυνατή η επαναφορά μιας εταιρείας μετά την διαγραφή της από το Μητρώο του Εφόρου Εταιρειών, πλην όμως για την επαναφορά της απαιτείτε η καταβολή σημαντικών τελών. Τα εν λόγω τέλη επαναφοράς θα καταβάλλονται επιπλέον των ήδη οφειλόμενων τελών ανανέωσης και επιβαρύνσεων. Επιπλέον, για την επαναφορά της εταιρείας σε καλή υπόσταση θα πρέπει να καταβληθούν σημαντικές επαγγελματικές αμοιβές.

Κυπριακό Διεθνές Καταπίστευμα

Ενδιαφέρουσες συγκρίσεις και βασικές πληροφορίες για τα κυπριακά καταπιστεύματα

Πότε είναι καλύτερο ένα καταπίστευμα από μια εταιρεία;

Γενικά, τα καταπιστεύματα είναι τα πλέον κατάλληλα για την προστασία ενός υπάρχοντος χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων και για προσωπικούς σκοπούς σχεδιασμού διαδοχής, συμπεριλαμβανομένης και της φιλανθρωπίας.

Αντίθετα, οι εταιρείες έχουν σχεδιαστεί για την έναρξη, την οικοδόμηση και τη διαχείριση μιας ενεργούς επιχείρησης, είτε πρόκειται για εμπορικές συναλλαγές, υπηρεσίες ή οποιοδήποτε άλλο τμήμα εμπορικής δραστηριότητας.

Ως τυπική αλληλεπίδραση, πολλά καταπιστεύματα είναι μέτοχοι σε επιχειρηματικές εταιρείες. Ή, για να το θέσουμε διαφορετικά, οι επιχειρηματικές εταιρείες αποτελούν συχνά μέρος του χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων ενός καταπιστεύματος.

Οι κύριες διαφορές μεταξύ των εταιρειών και των καταπιστευμάτων είναι στους σκοπούς και τους λειτουργικούς μηχανισμούς τους.

Μια εταιρεία είναι ξεχωριστό νομικό πρόσωπο. Ανήκει σε μετόχους. Μπορεί να υπάρχει μόνο ένας μέτοχος ή μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες– δεν αλλάζει σημαντικά τη μηχανική του τρόπου λειτουργίας της εταιρείας.

Οι μέτοχοι εκλέγουν διευθυντές για τη διαχείριση της εταιρείας. Οι διευθυντές, με τη σειρά τους, προσλαμβάνουν υπαλλήλους και κατώτερα διευθυντικά στελέχη για να διευθύνουν τις καθημερινές δραστηριότητες της εταιρείας. Οι εταιρείες προορίζονται να λειτουργούν επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος. Τα κέρδη είτε επανεπενδύονται στην ανάπτυξη και διεύρυνση της βάσης περιουσιακών στοιχείων είτε διανέμονται στους μετόχους ως μέρισμα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ασάφεια στο ότι η εταιρεία ανήκει στους μετόχους της και υπάρχει, λειτουργεί και αποκομίζει κέρδη για αυτούς.

Οι εταιρείες ενεργούν μέσω των διαφόρων ατόμων που τις διευθύνουν στους διάφορους ρόλους τους. Αυτοί οι ρόλοι καθορίζονται από την εταιρική τεκμηρίωση – μνημόνιο και καταστατικό, αποφάσεις μετόχων, ενέργειες διευθυντή. Οι διευθυντές και τα στελέχη της εταιρείας μπορούν να δεσμεύουν την εταιρεία υπογράφοντας συμβάσεις και άλλα δεσμευτικά έγγραφα για λογαριασμό της. Οι διευθυντές και τα στελέχη της εταιρείας είναι υπόλογοι απευθείας στους μετόχους για να διευθύνουν την εταιρεία προς όφελος των μετόχων.

Ένα καταπίστευμα συνήθως δεν είναι ξεχωριστό νομικό πρόσωπο. Είναι μια νομική συμφωνία μεταξύ τριών κύριων μερών – του Ιδρυτή, του Καταπιστευματοδόχου και του Δικαιούχου. Αυτοί οι ρόλοι μπορούν επίσης να επικαλύπτονται.

Η πιο σημαντική διάκριση σε ένα καταπίστευμα είναι ο διαχωρισμός μεταξύ της ιδιοκτησίας του καταπιστεύματος, το οποίο ανήκει στον Καταπιστευματοδόχο, και του οικονομικού οφέλους (γνωστό και ως ευεργετικό συμφέρον) του καταπιστεύματος, το οποίο ανήκει στους Δικαιούχους. Συγκριτικά, σε κάθε εταιρεία τόσο η ιδιοκτησία όσο και το ωφέλιμο συμφέρον ανήκουν στον μέτοχο.

Τα καταπιστεύματα είναι επίσης διαφορετικά όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία. Εξ ορισμού, πρέπει να υπάρχει κάποιο υλικώς πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, το οποίο ο Ιδρυτής έχει μεταφέρει στο Καταπίστευμα, ώστε ο Καταπιστευματοδόχος να διατηρεί και να διαχειρίζεται προς το τελικό όφελος των Δικαιούχων. Χωρίς αυτό το περιουσιακό στοιχείο, το Καταπίστευμα δεν έχει λόγο ύπαρξης και θα πρέπει με κάθε δίκαιο να πάψει να υπάρχει.

Αυτό δεν ισχύει απαραίτητα για όλες τις επιχειρηματικές εταιρείες. Μια εταιρεία μπορεί να συνεχίσει χωρίς ουσιαστική βάση περιουσιακών στοιχείων ή ακόμη και με αρνητικά περιουσιακά στοιχεία – υπό την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες και οι διευθυντές της επιχείρησης έχουν ένα εφικτό σχέδιο για το πώς να δημιουργήσουν τελικά κέρδη. Η παρουσία ενός σημαντικού , πολύτιμου ακινήτου που παράγει εισόδημα δεν είναι στην πραγματικότητα υποχρεωτική προϋπόθεση για μια εταιρεία, αλλά είναι για ένα καταπίστευμα.

Οι μηχανισμοί λειτουργίας των καταπιστευμάτων είναι επίσης διαφορετικοί.

Τα καταπιστεύματα έχουν δικαιούχους, προς όφελος των οποίων ιδρύεται το καταπίστευμα και πρόκειται να λειτουργεί. Οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι άνθρωποι. Δεν χρειάζεται καν να υπάρχουν επί του παρόντος – για παράδειγμα, ένα αγέννητο παιδί μπορεί να οριστεί ως δικαιούχος καταπιστεύματος. Ορισμένα καταπιστεύματα είναι γνωστό ότι έχουν ζώα ως επιλεγμένους δικαιούχους. Μπορούν να δημιουργηθούν καταπιστεύματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπου ορίζονται ως δικαιούχοι συγκεκριμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις ή πρόκειται να υποστηριχθεί κάποιος γενικός φιλανθρωπικός σκοπός.

Σε έντονη αντίθεση με τους μετόχους της εταιρείας, οι δικαιούχοι καταπιστεύματος δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο στον τρόπο διαχείρισης του καταπιστεύματος. Δεν μπορούν να αφαιρέσουν τον Καταπιστευματοδόχο. (Ο Προστάτης μπορεί, ωστόσο.) Δεν μπορούν να αποφασίσουν να κλείσουν το καταπίστευμα και να διανείμουν τα περιουσιακά του στοιχεία. Δεν μπορούν να απαιτήσουν αν, πότε ή πόσο θα πληρωθούν. Όλα αυτά έχουν ήδη προκαθοριστεί από τον Ιδρυτή μέσω της Πράξης Καταπιστεύματος, η οποία δεσμεύει τον Καταπιστευματοδόχο να ενεργήσει ανάλογα.

Σε ένα σωστό καταπίστευμα, οι δικαιούχοι είναι σαν επιβάτες σε ένα αεροπλάνο. Θα έχουν το πλεονέκτημα να ταξιδεύουν με άνεση στον επιθυμητό προορισμό τους, αλλά σίγουρα δεν τους επιτρέπεται να πετάξουν το αεροσκάφος.

Για να συνεχίσουμε με αυτήν την αναλογία, ο Καταπιστευματοδόχος είναι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους. Ο Καταπιστευματοδόχος ορίζεται με την ευθύνη και την εξουσία να εκτελεί τις οδηγίες του Ιδρυτή, οι οποίες ενσωματώνονται στους όρους της Πράξης Καταπιστεύματος. Οι καταπιστευματοδόχοι έχουν το δικαίωμα και την ευθύνη να λαμβάνουν αποφάσεις όταν χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις. Όπως και οι διευθυντές εταιρειών, οι καταπιστευματοδόχοι έχουν την εξουσία να δεσμεύουν τα περιουσιακά στοιχεία καταπιστεύματος μέσω πράξεων και συμβάσεων. Ο Καταπιστευματοδόχος είναι υπόλογος έναντι των δικαιούχων για να χειριστεί το καταπίστευμα προς όφελός τους, αλλά έχει σημαντική διακριτική ευχέρεια λήψης αποφάσεων σύμφωνα με τους νόμους και την Πράξη Καταπιστεύματος. Ως μηχανισμός ασφαλείας έναντι των ανέντιμων καταπιστευματοδόχων, μπορεί να διοριστεί ένας Προστάτης για να απομακρύνει τέτοιους καταπιστευματοδόχους ή να παρακάμψει τις αποφάσεις τους.

Τα καταπιστεύματα συνήθως δημιουργούνται για ιδιωτικούς, προσωπικούς σκοπούς. Οι πιο τυπικοί σκοποί είναι η προστασία των περιουσιακών στοιχείων και η αποτελεσματική μετάβαση της περιουσίας των Ιδρυτών στους καθορισμένους διαδόχους τους.

Οι εταιρείες συνήθως δημιουργούνται για ενεργούς επιχειρηματικούς και κερδοσκοπικούς σκοπούς. Είναι ιδανικές για την κλιμάκωση και την προσέλκυση κεφαλαίων, τη λειτουργία μιας μεγάλης ποικιλίας επιχειρηματικών μοντέλων και δομών διαχείρισης. Σε αντίθεση με τα καταπιστεύματα, οι εταιρείες δεν διαθέτουν νομικό διαχωρισμό μεταξύ της επίσημης και της πραγματικής ιδιοκτησίας τους.

Πότε ένα καταπίστευμα είναι καλύτερο από μια διαθήκη;

Τόσο οι διαθήκες όσο και τα καταπιστεύματα χρησιμοποιούνται για τον προγραμματισμό κληρονομιάς. Η μηχανική της λειτουργίας τους είναι αρκετά διαφορετική.

Η διαθήκη είναι αναμφισβήτητα η απλούστερη και φθηνότερη επιλογή. Ωστόσο, οι διαθήκες περιορίζονται από τους εθνικούς νόμους περί κληρονομιάς, πρωτίστως από τους κανόνες αναγκαστικής κληρονομιάς. Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της διαθήκης, ο διαθέτης έχει περιορισμούς ως προς το σε ποιον εκτός της στενής οικογένειας μπορεί να αφήσει κάποιο από τα περιουσιακά του στοιχεία. Με βάση τις διατάξεις περί αναγκαστικής κληρονομιάς, ο διαθέτης δεν θα μπορεί να αποκληρώσει τους πλησιέστερους κληρονόμους του – στην καλύτερη περίπτωση μόνο να μειώσει το μερίδιό τους. Οι προστατευόμενοι κληρονόμοι μπορούν εύκολα να ανατρέψουν μια διαθήκη.

Αντίθετα, ένα καταπίστευμα είναι πολύ πιο ευέλικτο όσον αφορά το πόσο, πότε, σε ποιον και πώς διανέμονται τα περιουσιακά στοιχεία ενός ατόμου. Ένα καλά δομημένο καταπίστευμα είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί.

Η διαθήκη μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο μετά το θάνατο του διαθέτη. Δεν μπορεί να πετύχει τίποτα όσο το άτομο είναι ακόμα ζωντανό. Αντίθετα, τα περισσότερα καταπιστεύματα είναι αυτά που ονομάζονται καταπιστεύματα inter vivos – καταπιστεύματα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της ζωής του και τίθενται σε ισχύ αμέσως μετά την υπογραφή του.

Μια διαθήκη συνήθως περιέρχεται σε δικαστική επικύρωση μετά το θάνατο του διαθέτη, η οποία μπορεί να είναι μακρά και δυσκίνητη. Ένα καταπίστευμα δεν χρειάζεται καμία δικαστική έγκριση για να είναι αποτελεσματικό. Στο πλαίσιο ενός καταπιστεύματος, ο ιδρυτής μπορεί να έχει οποιονδήποτε της επιλογής του ως δικαιούχο, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού του προς το παρόν. Έτσι, ένα καταπίστευμα μπορεί να θέσει σε κίνηση μέτρα μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων και προστασίας τόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του Ιδρυτή όσο και να συνεχίσει με περαιτέρω λειτουργίες μετά το θάνατο του Ιδρυτή.

Το καταπίστευμα είναι γενικά ένα πιο καθολικό εργαλείο από μια διαθήκη. Ένα καταπίστευμα μπορεί να περιλαμβάνει προϋποθέσεις όπως η ηλικία και άλλες προϋποθέσεις επίτευξης, παραμέτρους ή μεθόδους και μηχανισμούς σχετικά με τον τρόπο χρήσης των περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τον τρόπο και το πότε θα διανεμηθούν στους δικαιούχους. Τα καταπιστεύματα προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων, από την προστασία των περιουσιακών στοιχείων έναντι των πιστωτών έως τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής διαδοχής και τη διανομή των περιουσιακών στοιχείων κάποιου με την πάροδο του χρόνου, έως την εξασφάλιση εκπαίδευσης για εξαρτώμενα άτομα.

Τα καταπιστεύματα είναι κατάλληλα μόνο για υπερπλούσιους;

Όχι. Είναι λάθος να θεωρηθεί ότι τα καταπιστεύματα είναι μόνο για τους πολύ εύπορους. Ωστόσο, όσον αφορά την εξίσωση κόστους-οφέλους, γενικά θεωρείται ότι τα καταπιστεύματα γίνονται οικονομικά αποδοτικά με αξίες περιουσιακών στοιχείων 500.000€ και άνω. Δεν είναι αξίωμα όμως. Τα προσωπικά καταπιστεύματα είναι ένα ισχυρό εργαλείο προγραμματισμού που μπορεί να ωφελήσει ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων σε όλο το φάσμα του πλούτου.

Η εμπιστοσύνη δεν εξαρτάται από το μέγεθος του πλούτου κάποιου, αλλά από τις συγκεκριμένες ανάγκες και το σκοπό για τον οποίο απαιτείται και τη μοναδική οικονομική κατάσταση, τις οικογενειακές ανάγκες, τις προσδοκίες και τους στόχους κάποιου. Τα καταπιστεύματα μπορούν να ωφελήσουν οποιοδήποτε άτομο διασφαλίζοντας, για παράδειγμα, την κληρονομιά περιουσιακών στοιχείων σε διαφορετικές δικαιοδοσίες χωρίς να χρειάζεται να υπάρχουν περισσότερες από μία διαθήκες. Τα καταπιστεύματα μπορούν επίσης να προστατεύουν και να διατηρούν περιουσιακά στοιχεία, να προσαρμόζουν και να ελέγχουν πώς, σε ποιον και πότε διανέμεται ο πλούτος κάποιου – τόσο πριν όσο και μετά τον θάνατο. Ταυτόχρονα, μπορούν να βοηθήσουν τους δικαιούχους στη διαχείριση της περιουσίας πιο αποτελεσματικά, συμπεριλαμβανομένης της ελαχιστοποίησης των φόρων, της αντιμετώπισης οικογενειακών αναγκών όπως η παροχή μικρών παιδιών και η αποφυγή κληρονομικών συγκρούσεων σε περίπτωση διαζυγίου, μικτών οικογενειών ή αδιαίρετης περιουσίας.

Είναι το Μητρώο Δικαιούχων Καταπιστεύματος προσβάσιμο στο ευρύ κοινό;

Τον Φεβρουάριο του 2021 η Κύπρος εφάρμοσε τις διατάξεις της 5ης Οδηγίας ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες 2018/843. Αντίστοιχα, έχει συσταθεί το Μητρώο Πραγματικών Ιδιοκτητών για κυπριακές εταιρείες και κυπριακά καταπιστεύματα. Το Μητρώο Δικαιούχων Ιδιοκτητών Κυπριακών Καταπιστευμάτων (CyTBOR), που αναφέρεται επίσης ως το μητρώο καταπιστεύματος, τηρείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Οι καταπιστευματοδόχοι της Κύπρου πρέπει να αποκαλύπτουν και να υποβάλλουν στο CyTBOR σχετικές πληροφορίες για όλα τα μέρη ενός κυπριακού καταπιστεύματος, συμπεριλαμβανομένου του καταπιστευματοδόχου, του ιδρυτή, του προστάτη και τυχόν δικαιούχων. Οι πληροφορίες που υποβάλλονται για κάθε τέτοιο άτομο θα περιέχουν συνήθως το πλήρες όνομα, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης, την εθνικότητα, τη διεύθυνση κατοικίας, τον αριθμό, τον τύπο και τη χώρα έκδοσης του εγγράφου ταυτοποίησης, τον ρόλο του ατόμου στο καταπίστευμα και άλλες πληροφορίες που μπορεί να ζητήσει η ΕΚΚ για λόγους ταυτοποίησης.

Το Μητρώο Δικαιούχων Ιδιοκτητών Κυπριακών Καταπιστευμάτων δεν είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό.

Το Μητρώο είναι προσβάσιμο στο Τμήμα Φορολογίας Κύπρου, στο Τμήμα Τελωνείων Κύπρου και στην Κυπριακή Αστυνομία χωρίς περιορισμούς.

Το Μητρώο είναι επίσης προσβάσιμο σε «υπεύθυνες οντότητες», όπως τράπεζες και άλλοι πάροχοι καταπιστευματικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο των μέτρων δέουσας επιμέλειας και αναγνώρισης για τον πελάτη τους.

Τέλος, με την επιφύλαξη ειδικής άδειας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο Μητρώο οποιοδήποτε πρόσωπο που μπορεί να αποδείξει έννομο συμφέρον – όπως ελέγχουσα συμμετοχή σε μια συγκεκριμένη οντότητα, μεταξύ άλλων, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Εάν παραχωρηθεί αυτή η πρόσβαση, ο ερωτών θα λάβει το όνομα, τον μήνα και το έτος γέννησης, τη χώρα διαμονής και την εθνικότητα των ατόμων που εμπλέκονται στο αντίστοιχο καταπίστευμα και το είδος και την έκταση των δικαιωμάτων που κατέχουν στο καταπίστευμα. Προφανώς, αυτή η πρόσβαση θα περιορίζεται μόνο σε μία συγκεκριμένη οντότητα και δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε είδος διερεύνησης «αλιευτικής λειτουργίας».

Από μόνη της, η ύπαρξη κλειστού Μητρώου Δικαιούχων είναι θετικό στοιχείο, καθώς μπορεί να παρέχει πρόσθετες νομικές εγγυήσεις για όλα τα μέρη που εμπλέκονται σε ένα καταπίστευμα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιούχων του καταπιστεύματος.

Τι είναι οι αδειοδοτημένες υπηρεσίες καταπιστευματοδόχου;

Για να συσταθεί οποιοδήποτε καταπίστευμα ως Κυπριακό Καταπίστευμα ή Κυπριακό Διεθνές Καταπίστευμα, πρέπει να έχει τουλάχιστον έναν καταπιστευματοδόχο κάτοικο Κύπρου.

Οι καταπιστευματοδόχος φέρουν την καταπιστευματική ευθύνη για τη σωστή διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων καταπιστεύματος σύμφωνα με την πράξη καταπιστεύματος και οποιεσδήποτε «επιστολές επιθυμίας» από τον ιδρυτή ή τους δικαιούχους. Με τα καταπιστεύματα, δεν υπάρχει πραγματικά μια λύση που ταιριάζει σε όλους. Οι επαγγελματίες του χώρου πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένοι και να ενημερώνονται για όλες τις ρυθμιστικές και νομικές αλλαγές που επηρεάζουν τα καταπιστεύματα και τις λειτουργίες τους.

Η παροχή υπηρεσιών καταπιστεύματος, η διοίκηση ή η διαχείριση καταπιστευμάτων εντός ή από την Κύπρο αποτελούν ρυθμιζόμενες δραστηριότητες που υπόκεινται στις διατάξεις του Νόμου που Ρυθμίζει τις Επιχειρήσεις Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών και Συναφών Θεμάτων του 2012, Νόμος με Αρ. 196(Ι)/2012, που επίσης αναφέρεται ως «Νόμος περί Καταπιστευμάτων».

Τέτοιες δραστηριότητες μπορούν να προσφέρονται μόνο από αδειοδοτημένα νομικά πρόσωπα βάσει άδειας που χορηγείται από τη ρυθμιστική αρχή που είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Σύμφωνα με το «Νόμο περί Καταπιστευμάτων» υπηρεσίες καταπιστεύματος στην Κύπρο μπορούν επίσης να παρέχονται από δικηγόρους, μέλη του Κυπριακού Δικηγορικού Συλλόγου και λογιστές, μέλη του Ινστιτούτου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου και τις θυγατρικές τους.

ΟΙ ΥΠΕΡΑΚΤΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΕΝΙΚΑ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ OFFSHORE

Ποια είναι η καλύτερη χώρα για την εγγραφή μίας υπεράκτιας εταιρεία;

Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως “η καλύτερη υπεράκτια δικαιοδοσία”. Σχεδόν κάθε ανεπτυγμένο κράτος στον πλανήτη προσφέρει κάποια οικονομικά οφέλη ή φορολογικά κίνητρα. Όλα εξαρτώνται από το είδος της δραστηριότητας που επιθυμεί να προσελκύσει. Ορισμένες χώρες επιθυμούν να προσκαλέσουν ξένες επιχειρήσεις (η Κύπρος είναι σίγουρα μία από αυτές), μερικές χώρες θέλουν να κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Ορισμένες χώρες επιθυμούν να τονώσουν ορισμένα είδη επιχειρήσεων – για παράδειγμα, την τεχνολογία, τον τουρισμό, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την ενέργεια ή ίσως τη μεταποίηση.

Στην πραγματικότητα εξαρτάται από το τι επιθυμείτε να πράξετε. Συνεπώς, η επιλογή δικαιοδοσίας για την σύσταση εταιρείας μπορεί να εξαρτάται από διάφορα κριτήρια όπως η γεωγραφική θέση, η γλώσσα που ομιλείται εκεί, η σταθερότητα και η φήμη του κράτους, το νομικό και δικαστικό σύστημα, το κόστος λειτουργίας μίας εταιρείας, ο χρόνος που απαιτείτε για την σύσταση της εταιρεία, για ποιες συγκεκριμένες δραστηριότητες θα χρησιμοποιηθεί η εταιρεία και, φυσικά, το φάσμα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Γιατί να εγγράψετε μια εταιρεία κάπου αλλού και όχι στη δική σας χώρα;

Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις λόγοι. Πρώτος λόγος είναι η μείωση του κόστους. Δεν αναφερόμαστε μόνο στους φορολογικούς συντελεστές, αλλά και στο κόστος της μισθοδοσίας, των ενοικίων, των επιτοκίων, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και του εξοπλισμού. Εάν ο ανταγωνισμός σας έχει χαμηλότερο κόστος ενώ εσείς δεν μπορείτε, η επιχείρησή σας θα αποτύχει. Ο δεύτερος λόγος είναι η προστασία των περιουσιακών στοιχείων – με απλά λόγια, η προστασία από την εθνική σας κυβέρνησή που μπορεί να σας τα αποστερήσει. Ο τρίτος λόγος είναι το επιχειρηματικό κλίμα – απλούστεροι κανονισμοί, λιγότερη γραφειοκρατία, παροχή κίνητρων για επιχειρηματική δραστηριότητα. Όλοι αυτοί οι λόγοι συνήθως αλληλοσυμπληρώνονται. Πολλές χώρες – ειδικά οι μικρές – συχνά παρέχουν ισχυρούς συνδυασμούς όλων αυτών των πλεονεκτημάτων.

Οι υπεράκτιες εταιρείες δεν χρησιμοποιούνται συνήθως από σκοτεινούς χαρακτήρες;

Αυτό είναι ένας μύθος. Αυτός ο μύθος διατηρείται από τις αναποτελεσματικές κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών, οι οποίες θέλουν να διατηρήσουν τις ακριβές συνήθειες τους και την παγκόσμια κυριαρχία τους απλά εκφοβίζοντας τον υπόλοιπο κόσμο.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών για την προσέλκυση επιχειρήσεων, χρημάτων και ταλέντων. Μέρος αυτού του ανταγωνισμού είναι ο φόρος. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εθνικές κυβερνήσεις που πιστεύουν ότι έχουν το ηθικό δικαίωμα να φορολογούν τους πολίτες τους μέχρι θανάτου και πως ο υπόλοιπος κόσμος οφείλει να ακολουθήσει – ή αλλιώς …

Οι παράκτιοι φορολογικοί παράδεισοι εδώ και δεκαετίες αποτελούσαν στόχο των εκστρατειών εκβιασμού από τις ισχυρές χώρες υψηλού φόρου. Πολλές κυβερνήσεις υψηλού φόρου θα ήθελαν οι πολίτες τους να πιστεύουν ότι οι υπεράκτιες εταιρείες χρησιμοποιούνται μόνο από τρομοκράτες και απατεώνες. Και, από διεφθαρμένους πολιτικούς, επίσης … αλλά αυτός είναι πάντα ο γείτονας. Ναι, είναι εν μέρει αλήθεια. Είναι περίπου 0,01% αλήθεια.

Κάθε διεθνής πάροχος τραπεζικών ή εταιρικών υπηρεσιών θα σας πει ότι η συντριπτική πλειοψηφία όλων των συναλλαγών που διεξάγονται μέσω διεθνών εταιρειών είναι απολύτως νόμιμη. Και έτσι είναι – το εμπόριο, τις επιχειρήσεις, τις υπηρεσίες, τη χρηματοδότηση.

Επιπρόσθετα. Τα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα – όπως η Κύπρος – τυγχάνουν στην πραγματικότητα πολύ καλύτερης διαχείρισης, είναι πολύ καλύτερα εποπτευόμενα και διαθέτουν πολύ καλυτέρα συστήματα ανίχνευσης και πρόληψης του εγκλήματος από πολλά από τα μεγάλα και με υψηλούς φόρους, κράτη. Δεν είναι περίεργο, μερικά από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην πρόσφατη ιστορία έγιναν σε φαινομενικά αξιόπιστες χώρες «του προηγμένου κόσμου» και όχι σε φορολογικούς παραδείσους.

Τα μεγάλα κράτη, που είναι αρκετά πρόθυμα στο να επικρίνουν τα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα, δεν πράττουν καθόλου καλύτερα. Αλλά και πάλι, αυτή είναι μια παλιά ιστορία.

Είναι νόμιμο να κατέχω μια ξένη εταιρεία ή να διατηρώ ένα ξένο τραπεζικό λογαριασμό;

Ναι – εκτός αν τυνχαίνει να ζείτε σε μία από τις ελάχιστες εναπομείναντες κομμουνιστικές δικτατορίες.

Εκτός αυτού, οι μετοχές μιας εταιρείας είναι απλώς προσωπική ιδιοκτησία. Μπορείτε να τις αποκτήσετε ελεύθερα και να αποκτήσετε όσες επιθυμείτε. Από νομικής απόψεως, δεν διαφέρει σε τίποτα από την ιδιοκτησία μιας εγχώριας επιχείρησης. Ένας τραπεζικός λογαριασμός είναι απλώς μία νομική σύμβαση ανάμεσα σε εσένα και σε μια τράπεζα, με την οποία η τράπεζα … δανείζετε τα χρήματά σου μέχρι να τα ζητήσεις πίσω.

Τούτων λεχθέντων, δεν πρέπει να αναμένετε πως θα κρατήσετε μυστικές αυτές τις ενέργειες σας. Υπάρχουν πολλά διεθνή συστήματα ανταλλαγής πληροφοριών, γνωστά με τις συντομογραφίες τους: ΣΑΠ (CRS) – Συστήμα Αναφοράς Πιστωτή, FATCA – Νόμος περί φορολογικής συμμόρφωσης αλλοδαπών λογαριασμών, ΣΑΔΣ (MLAT) – Συνθήκες Αμοιβαίας Δικαστικής Συνδρομής. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυτές, η κυβέρνησή σας μπορεί, και κατά πάσα πιθανότητα θα λάβει πληροφορίες αναφορικά με τις οικονομικές σας δραστηριότητες στο εξωτερικό – ιδίως, τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών, τόσο των ιδιωτικών όσο και των εταιρικών. Επίσης, υπάρχουν και οι κανόνες περί ελεγχόμενων αλλοδαπών εταιριών (ΕΑΕ- CFC ). Τα πιο πάνω ισχύουν σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Νέα Ζηλανδία και αρκετές άλλες. Με απλά λόγια, σύμφωνα με τους κανονισμούς ΕΑΕ, αν είστε ιδιοκτήτης και ελέγχετε μια ξένη εταιρεία, τότε το εισόδημα αυτής της ξένης εταιρείας μπορεί να θεωρηθεί ως το προσωπικό σας εισόδημα για φορολογικούς σκοπούς στη χώρα σας, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα ποσά εξακολουθούν να βρίσκονται τον ισολογισμό ενός ξεχωριστού προσώπου (της εταιρείας) και δεν έχουν ακόμη καταβληθεί σε εσάς. Υπάρχουν πολλές μεταβλητές και εξαιρέσεις επ’ αυτού, και τα χειροτέρα σενάρια σπάνια πραγματοποιούνται. Συνεπώς, προτού προχωρήσετε με την σύστασή μίας ξένης εταιρείας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν εγχώριο αρμόδιο λογιστή ή δικηγόρο που ασχολείται με τα φορολογικά.

Αφήστε μας να σας βοηθήσουμε να βρείτε τη σωστή απάντηση!

Εάν πιστεύετε ότι υπάρχει ένα άλλο σημαντικό θέμα για το οποίο πρέπει να γράψουμε, ενημερώστε μας! Εδώ στη Fidelity πιστεύουμε ότι ένας ενημερωμένος πελάτης είναι ο καλύτερος από όλους…

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η Fidesta Limited είναι μια εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης εταιρειών, που έχει άδεια και ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) ως Πάροχος Διοικητικών Υπηρεσιών – Αρ. άδειας 197/196.

Βρισκόμαστε στην Κύπρο και ειδικευόμαστε σε σχηματισμούς κυπριακών εταιρειών και καταπιστευμάτων.

Υπηρεσίες

  • Πλεονεκτήματα της Κύπρου
  • Οι Υπηρεσίες μας
  • Κυπριακό Διεθνές Καταπίστευμα
  • Άλλες Δικαιοδοσίες
  • Επαγγελματίες μεσάζοντες
  • Έτοιμες Εταιρείες
  • Πλεονεκτήματα της Κύπρου
  • Οι Υπηρεσίες μας
  • Κυπριακό Διεθνές Καταπίστευμα
  • Άλλες Δικαιοδοσίες
  • Επαγγελματίες μεσάζοντες
  • Έτοιμες Εταιρείες

Newsletter

Επικοινωνία

Fidesta Limited
Γραφείο 401, 4ος Όροφος,
Στροβόλου 77,
Λευκωσία 2018, Κύπρος

Τηλέφωνο :

  • +357 22 818 018

Fax :

  • + ??????
Linkedin Instagram Facebook

Πρόγραμμα Συνεργατών

  • Γίνε Συνεργάτης
  • Fidesta © 2025. All Rights Reserved
  • Cookie Policy
  • Privacy Policy

d&d by mobian

Cookie preferences
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. For more information, please read our Cookie Policy.
Functional Πάντα ενεργό
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
View preferences
{title} {title} {title}
Cookie preferences
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. For more information, please read our Cookie Policy.
Functional Πάντα ενεργό
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
View preferences
{title} {title} {title}